Foto: Printscreen/N1

"Naša kompletna delatnost može da ode u istoriju ako se ovako nastavi, promeniće se navike ljudi, mi ćemo postati istorija", rekao je u Novom danu na N1 muzičar i član Upravnog odbora SOKOJ-a Nikola Čuturilo, govoreći o problemima sa kojima se susreće muzička industrija od izbijanja pandemije.

Muzička industrija doživela je veliki pad od kako je počela pandemija koronavirusa, a zabrana okupljanja na javnim mestima i zatvorene koncertne hale dovele su pitanje finansijska primanja mnogih umetnika i radnika u ovoj industriji.

PROČITAJTE JOŠ

„Postaćemo istorija ukoliko ne ostvarimo mogućnost da prodišemo, pa makar i na škrge. Da to bude model koji je bezbedan i moguć“, kazao je on.

Najavio je inicijativu svih reprezentativnih muzičkih udruženja kojom bi se predložili modeli kako da se organizuje ovaj sektor u okolnostima korona krize, sledeći preporuke koje postoje i u EU, a sa kojima će morati da se složi i Krizni štab.

Bez incijative samih muzičara, kako je naveo, ništa se neće pomeriti.

„Mi moramo da opominjemo ljude koji primaju platu, jer su zaduženi za nas, šta im valja raditi. U tom kontektsu je naša inicijativa esencijalna, i zadovoljan sam da smo imali dovoljno svesti da se organizujemo i da pokušamo da nađemo rešenje u ovom trentuku“, kazao je.

Kako je objasnio, pogođena je kompletna muzička industrija, ne samo izvođači, koji su u prvom planu, već i čitava logistika, svi neophodni elementi da bi se jedan nastup održao.

Najugroženija sfera industrije jeste izvođačka delatnost, kazao je i dodao da naravno da alternativa jeste onlajn predstavljanje, ali i da je doživljaj koncerta – nezamenjiv.

„Moramo biti solidarni. I tražiti alternativne načine kako da funkcionišemo“, zaključio je.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar