godinu dana korona
Foto: Privatna arhiva

Iza nas je najteža godina u istoriji svetske muzičke i manifestacione industrije, u kojoj su se, zbog zaustavljenih koncerata i festivala, milioni zaposlenih u toj industriji širom sveta i njihove porodice našli na ivici egzistencije. Optimistične prognoze za nadolazeću sezonu daje Live Nation, vodeća globalna koncertna korporacija, koja najavljuje povratak masovnih koncerta i festivala u 2021. navodeći ohrabrujuće vesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na Covid 19, kao glavni razlog za optimizam.

U razgovoru sa investitorima i analitičarima izvršni direktor Live Nation-a Majkl Rapino rekao je da ohrabrenje daje i mali broj fanova koji su vratili ulaznice i zatražili povraćaj novca, kao i uspeh prodaje koncerata i festivala za leto 2021, navodi „IQ Magazin.“

PROČITAJTE JOŠ

Budući da se koncerti gotovo uopšte nisu održavali na globalnom nivou, Live Nation je, poput ostatka industrije, pretrpeo ogromne gubitke te je tako u trećem kvartalu 2020. (jun – septembar), drugom potpunom finansijskom kvartalu od početka pandemije, zabeležio pad prihoda od 95,1%. To je rezultiralo operativnim gubitkom od čak 504 miliona dolara.

Rapino povratak živih nastupa očekuje sledećeg leta, mada priznaje da će se tačan vremenski raspored povratka razlikovati u zavisnosti od regiona te da će ova kompanija i dalje ostati fokusirana na to da ostane fleksibilna.

Istakao je i novu tehnologiju SmartEvent kompanije Ticketmaster, koja ima za cilj da organizatorima događaja omogući laku prodaju ulaznica za Covid-bezbedne događaje, i otkrio da Live Nation razvija niz procedura, u partnerstvu sa zdravstvenim stručnjacima, koji će omogućiti da se događaji održavaju bezbedno do pronalaska vakcine.

Od procedura za sanitaciju na lokacijama do pravila prilagođenih fanovima, kupovine ulaznica i najnovijih opcija testiranja, ova kompanija postavlja standarde koji će fanovima, zaposlenima i umetnicima pružiti mir pre, tokom i posle događaja. Gledajući u budućnost, Rapino tvrdi da je jasno da put do živih nastupa neće biti ravna linija te da će zbog toga Live Nation zadržati fleksibilnost i fokusirati se na inovacije sve do dugo očekivanog povratka muzike uživo.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.