Kristijan Ramadan Foto: Hrt 1

Hrvatski naučnik sa Oksforda Kristijan Ramadan kaže da su Oksford i kompanija AstraZeneka proizveli oko milijardu doza vakcine protiv koronavirusa i da će uskoro biti završena treća, konačna faza kliničkog istraživanja koja će potvrditi efikasnost vakcine.

„Oksfordski naučnici su poznati kao jedni od najboljih i najbržih u svetu kada je reč o pronalasku lekova i kliničkih ispitivanja lekova i vakcina za razne bolesti. Međutim, ovo je prvi put u istoriji da je neko proizveo vakcinu tako brzo i pre konačnog odgovora“ da li je ona efikasna, rekao je Ramadan Dubrovačkom vjesniku.

Prema njegovim rečima, Oksford i AstraZeneka su već tokom druge faze ispitivanja počeli sa proizvodnjom vakcine i do sada su napravili oko milijardu doza.

Pročitajte još:

Masovna proizvodnja počeće kada se utvrdi da vakcina nije štetna – što se videlo već u prvoj i drugoj fazi – i da stvara imuni odgovor, rekao je on.

Ramadan kaže i da će oksfordska vakcina koštati onoliko koliko košta izrada ampula i osnovnog materijala za vakcinu jer je „celom svetu u interesu da što pre dobije vakcinu“ a britanska vlada je još na početku krize finansijski podržala Oksford.

Ramadan kaže i da su Rusi i Kinezi i Amerikanci daleko odmakli sa ispitivanjima i proizvodnjom vakcine i da je sada najvažnije videti da li će treća faza ispitivanja pokazati da li je vakcina efikasna ili ne.

„Ako se ispostavi da jeste, najveći problem će biti proizvesti i distribuirati vakcinu širom sveta i snabdeti ljude. U narednim godinama moći će da se govori o kvalitetu pojedinačne vakcine ali je sada najbitnije da se ono pusti u promet kako bi se zaustavila pandemija. Ovo nije trka Oksforda sa Rusima, Kinezima i drugima. Ovo je trka za suzbijanje pandemije na globalnom nivou i nastavak normalnog života“, rekao je Ramadan.

On je izrazio nadu da će do kraja 2021. pandemija korone biti zaustavljena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare