Badnje veče u domu poznatih: Kako slave u selu, kako u gradu

Podeli:
Foto:Zoran Lončarević/Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Mnoge poznate ličnosti ne žive u samom centru grada, već su gradske buke zamenili zvukovima iz prirode. Jasno nam je da se gradski život dosta razlikuje od onog izvan grada, stoga smo odlučili da uporedimo da li se i praznični običaji razlikuju. Pitali smo poznate kako će provesti veče uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, kao i to da li su bili vredni pa su poranili jutros po badnjak, ili su ga ipak kupili.

PROČITAJTE JOŠ

Glumica Gorica Popović i pre korone provodila je mnogo više vremena u svojoj kući koju ima blizu Srebrnog jezera, nego u Beogradu. U poslednje vreme glumica se zapravo i preselila tamo, a u grad dolazi samo kada ima neku obavezu ili predstavu.

„Sve običaje ćemo i ovde ispoštovati kako treba. Radujem se ovim praznicima jer to su najlepši praznici. Jutros smo išli u šumu, gde ima puno staza kojima smo pešačili, pa smo ubrali badnjak. Eno ga ispred kuće, unećemo ga naveče u kuću, pa ćemo svi zajedno večerati“, rekla je glumica.

Gorica Popović, Foto: Zoran Lončarević

Poznata kreatorka Verica Rakočević živi sa svojim suprugom Veljkom na Avali, daleko od gradske gužve. Ipak, oni nisu poranili za badnjak, već su ga kupili veče pre toga.

„Veljko nije išao jutros u pet po badnjak, već smo ga kupili sinoć, a imamo ispred kuće i hrast koji ćemo malo odseći. Ne idemo u šumu po badnjak, već simbolično nakupimo malo oraha, suvih šljiva, smokava i badnje drvo. Večeras ćemo biti kod kuće i verovatno će nam deca doći. Inače ni za slavu, ni za Božić, pa ni za Badnje veče nikad nismo išli po kafanama, tako da ćemo i ovoga puta sedeti kod kuće. Što se tiče ostalih običaja, nismo mi baš porodica koja se pridržava nekih čvrstih pravila“, objašnjava kreatorka.

Foto:Nemanja Jovanović

Iako će božićne praznike dočekati u svom domu u gradu, pevačica Snežana Đurišić ispoštovala je svaki običaj.

„Ovo mi je omiljeno doba godine i najradosniji hrišćanski praznik u kom neizmerno uživam sa porodicom i kao većina ljudi, i sve fokusiramo na decu. A moja deca imaju svoju decu, i ove godine je unuku Milošu pripala čast sečenja badnjaka. Na trpezi je danas, kao po običaju, sve posno – riba i pasulj su naravno neizostavni deo trpeze, a sutra glavnu ulogu imaju sva jela koje moji vole da jedu i to je još jedno u nizu zadovoljstava koja mi ovi divni dani pružaju, a to je zadovoljstvo u pružanju zadovoljstva ljudima koje najviše volim. Ima li boljeg osećaja od tog“, smatra pevačica.

Foto: E-Stock/ Strahinja Kostic

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar