Foto:Simon Belcher / Alamy / Alamy / Profimedia/E-Stock/Časlav Vukojičić/Miloš Rafailović/Dragan Mujan/Nova.rs

Najradosniji hrišćanski praznik, Božić, cela Srbija obeležava u krugu porodice, za punom trpezom. Međutim, većina estrade često je ranijih godina Badnje veče provodila radno u diskoteci, i Božić je dočekivala sa publikom.

Ove godine neki će nakon dužeg vremena praznik obeležiti kod kuće, uz sve tradicionalne običaje. Novčiću u česnici uvek se svi raduju i nadaju da će ga izvući tokom ranog doručka, a to su nam potvrdile i poznate ličnosti koje smo pozvali da pitamo kako će ove godine obeležiti 7. januar.

Pevačica Dragica Radosavljević Cakana danima pred Badnji dan i Božić najviše vremena provodi u kuhinji, jer je zadužena za trpezu koja mora biti bogata raznovrsnom hranom.

Foto: Vesna Lalić

PROČITAJTE JOŠ

„Došli su mi ćerka Maja, zet i unučići iz Moskve, i za Božić ćemo biti kod mene. Česnicu pravim sama, kao i uvek. Za Božić je lomimo u jutarnjim satima, pa kome se posreći novčić, taj je srećnik. Ove godine stavljam dukat u česnicu koji sam davno dobila i koji ima određenu vrednost. Na stolu mora biti svega i danima spremam sve pomalo, kako bi trpeza bila kompletna jer će nas biti baš dosta za stolom. Spremam kolenice sa kiselim kupusom i pečem jagnjeće kotlete, mesim pitu sa suvim šljivama i jabukama, ali biće i dobrog „Kamnik“, crnog vina „Premijer“.  Svake godine mora biti sudžuk i pita sirom, odnosno gibanica i normalno jagnjeća čorba. Uglavnom je svake godine tako i onda deca odnesu višak hrane sutradan komšijama. Nadam se da ću ovog puta ja izvući dukat, da bar bude neka parica kad već mesecima ne zarađujem“, rekla je kroz smeh Cakana.

Folkerka Zlata Petrović najradosniji hrišćanski praznik provodi u svom domu, pa čak i kad su njene kolege ranije radile tog dana, ona je ostajala kod kuće.

Foto: E-Stock/Strahinja Kostic

„Česnica je obavezna na stolu i ove godine hoću da izvučem pare jer od pevanja sada nema vajde. Uglavnom ga izvlači moj mlađi sin Jovan, kojem ja namestim da on bude srećnik. Poštujem Božić i 7. januar doživljavam na poseban način. Mora biti dosta hrane da bi se jelo cele godine. Znate kako kažu – sve što radiš tog dana, radićeš cele godine“, objasnila je Zlata.

Pevačica Sanja Đorđević bez obzira na koronavirus Božić će obeležiti na poseban način u krugu najmilijih u svom domu, a uveče će biti u gostima kod svoje majke.

Foto: E-Stock/Caslav Vukojicic

„Kao i svaki prošli Božić, i ovaj ćemo dočekati na ponoćnoj liturgiji. Česnicu mesi ćerka jer ja nisam sa testom spretna, ali spremiću sve ostalo. Mada, ona pravi i rusku salatu od piletine. Za doručak lomimo česnicu i ako niko ne pronađe novac, nastavljamo za ručkom dok pošteno neko ne dođe do para. Naravno, idemo kod moje mame na ranu večeru i sastajemo se svi kod nje. Obeležavamo Božić kao i svake prethodne godine u najužem krugu porodice, pa ćemo tako i ove, iako je korona“, kazala je Sanja.

Glumica Branka Veselinović požalila se da će ovogodišnji Božić dočekati sama u svom stanu.

Foto: Zoran Lončarević

„Upravo mi je bila ženica, donela hranu i otišla. Za Božić sam sama, kao i svaki dan. Ko da mi dođe? Dan ću posvetiti slikanju jer volim umetnost. Tu pronalazim sreću i sati mi ističu u oslikavanju figurica koje nekome poklonim. Nikada nisam naplatila nijednu sliku, dam je od srca pa ako neko hoće neka je okači u špajz ili kujnu“, rekla je čuvena Branka.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (3)