Foto:E-Stock/Jovan Jovanović/Nemanja Jovanović/Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednja dva meseca 2020. godine ostaće upamćena po tome što je poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić iz dana u dan tokom redovnog skupštinskog zasedanja verbalno napadao glumce.

Verbalni napad koji je izazvao najviše pažnje svakako je onaj u kojem je Atlagić poručio glumici Seki Sablić da nije patriota nadovezujući se na intervju koji je ona dala za nedeljnik NIN.

Glumica je u spomenutom intervjuu između ostalog izjavila da je „otadžbina tamo gde ti je dobro, a ne gde su sarme“, a Atlagić je iskoristio svoje vreme u Skupštini, kako bi ovo iskomentarisao rečima koje su naišle na veliku osudu javnosti i brojnih Sekinih kolega.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, McB

„Ovoj gospođi zaista nedostaje patriotizam. Ona je izjavila da je otadžbina tamo gde ti je dobro, a ne gde ti je sarma. Gospođo, vi imate manjak patriotskih osećanja. Patriotizam je kamen temeljac čovekove moralnosti, svetinja čovekove duše. Zapamtite, gospođo Sablić, patriotizam je najveći ukras čovekove duše, koji vi, gospođo Sablić, ne posedujete“, rekao je ovaj poslanik, te joj je poručio „da prelistava istoriju srpskog naroda, kako ne bi ostala stranac u vlastitoj otadžbini“.

PROČITAJTE JOŠ

Na njegove reči reagovao je glumac Dragan Bjelogrlić, koji je bio sledeći u nizu napada poslanika Atlagića. Bjelogrlić je za dnevni list „Danas“ povodom napada na njegovu koleginicu rekao sledeće:

„Uređene i srećne države neguju i čuvaju svoje vredne i izuzetne ljude, kao svojevrsni putokaz napretku svoje zajednice. Druge države, u koje nažalost spada i naša, upravo uz pomoć mediokriteta, i moralnih i ljudskih ništavila pokušavaju da kreiraju društvo u kojem će poslušnici, kukavice i nezainteresovani nadjačati ljude sa intergritetom. Tako se pravi idealan teren za dugogodišnje vladanje. Ništa novo. Oproban metod, toliko puta viđen u istoriji čovečanstva.“

marijan risti
Marko Atlagić, Dragan Bjelogrlić, Foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо, Ivan Dinić/Nova S

Regujući na to što je Bjelogrlić stao u odbranu koleginice Seke Sablić, Atlagić je na njegov račun iz skupštinske klupe uputio takođe niz uvreda i optužbi.

PROČITAJTE JOŠ

„O gospodinu Belogrliću, Bjelogrliću… On je bez truna morala i stida. Da ima barem malo morala, ispunio bi obećanje da će napustiti Srbiju ako propadnu protesti „1 od 5 miliona“. Zato ga pozivam da ispuni obećanje, kao visoko moralna osoba. Uostalom, neću da se bavim Belogrlićem, Bjelogrlićem, čovekom koji se bavi mitom i korupcijom, to ne kažem ja, nego Antonijević“, rekao je tada Atlagić i dodao:

„Zato Belogrlićem, Bjelogrlićem treba da se bavi policija, ne ja. Zato je Belogrlić, Bjelogrlić moralna sramota nacije i Srbije. Neću da se bavim čovekom koji je rekao da se iz Srbije ne odlazi zbog siromaštva već zbog primitivizma, već je građanima Srbije rekao da su primitivci. Rekao je da Srbija nije otadžbina, već džungla.“

Sledeći na Atlagićevoj „tapeti“ bio je dramaturg Siniša Kovačević. Marko Atlagić je izneo gnusne optužbe na račun srpskog dramaturga tvrdeći da on sa delom intelektualaca zagovara da bude što više mrtvih u Srbiji.

Foto: Zoran Mrđa/FoNet, Medija centar Beograd

„Gospodine Kovačeviću, jeste vi doneli ove mere, jeste pomogli sa 100 evra narod, je l’ branite u kovid situaciji narod? Umesto da se borite protiv kovida, zagovarate zajedno sa delom intelektualca da bude što više mrtvih, sram neka vas bude“, rekao je tada Atlagić.

Siniša Kovačević se oglasio preko Tvitera nakon uvreda koje je pretrpeo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a povodom kojih se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se tokom gostovanja na RTS-u izvinio svim ljudima koje je ponašanje ovog poslanika uvredilo.

„Gospodine Vučiću, sad saznajem za izvinjenje upućeno onima koje su poslanici uvredili. Kako sam u Skupštini nazvan ološem, koji želi da umrlih bude što više, smatram da je upućeno i meni. Ne prihvatam ga jer je neiskreno i jer Vas smatram direktnim inspiratorom takvih bestijalija“, naveo je Kovačević u svom tvitu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.