Likovi zbog kojih ne smete propustiti seriju „Kralj“

Showbiz 02. sep. 202021:00 > 03. sep. 2020 09:05
Podeli:
Sa snimanja serije Kralj, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ostalo je još dvega nekoliko snimajućih dana za seriju "Kralj", reditelja Zdravka Šotre. On je okupio sjajnu glumačku ekipu za ekranizaciju romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića, koja se radi u produkciji “United Media” i biće emitovana na kanalu Nova S.

U susret novom projektu od kojeg se mnogo očekuje, prisetimo se nekih od glavnih uloga u seriji koje će oživeti domaće glumačke veličine. Petar Strugar, Nada Macanković, Anica Dobra, Tika Stanić, Branislav Lečić, Nikola Kojo, Nataša Ninković i Sloboda Mićalović, samo su neki od glumaca koje ćemo uskoro gledati na Nova S.

Ljubomir Bulajić 

U seriji tumači ulogu kralja Aleksandra. Glumu je diplomirao na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović. Veliku popularnost stekao je ulogama u televizijskim serijama Nepobedivo srce, Šešir profesora Koste Vujića i Državni službenik zapaženu ulogu imao je i u filmu Plavi voz.

Ljubomir Bulajić kao kralj Aleksandar I Karađorđević, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Petar Strugar

U seriji tumači ulogu Luke Mesečine. Postao je poznat po ulozi Blagoja Marjanovića „Moše“ u filmu Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video!“ i njegova dva nastavka. Glumio je i u hit seriji „Budva na pjenu od mora“, „Senke nad Balkanom“ i „Ujka novi horizonti“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Irfan Mensur

U seriji tumači ulogu Jovana Cvijića. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Minje Dedića. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1974. do kraja 1990. godine. Dobitnik je dve godišnje nagrade koje dodeljuje Jugoslovensko dramsko pozorište. Bavi se pozorišnom pedagogijom i režijom.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Branislav Lečić 

U seriji tumači ulogu Nikole Pašića. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića. Svojom debitantskom ulogom Fikreta u filmu „Specijalno vaspitanje“ (1977) Gorana Markovića, postavlja parametre za dalje tumačenje neprilagođenih osoba.

Posebno se ističe odlučnim, beskompromisnim likovima, čvrsto uverenim u ispravnost svojih postupaka. Veoma zapaženu i istaknutu ulogu ostvario je u TV seriji „Sivi dom“ (1984), režisera Darka Bajića. Vrlo je uspešan i u pozorištu, za šta je bio višestruko nagrađivan. Jedan je od osnivača najznačajnijih alternativnih pozorišnih grupa koje su bitno uticale na pozorišni život u zemlji. Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1980. godine.

Pored glume, bavi se i političkim radom: vodio je tzv. „Plišanu revoluciju“ (protest kod Terazijske česme), a nakon pobede demokratskih partija i petooktobarskih promena, bio je ministar za kulturu u prvoj demokratskoj vladi Srbije, koju je predvodio Dr Zoran Đinđić, a koja je izabrana 25. januara 2001. godine.

Branislav Lečić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Nikola Kojo

U seriji tumači ulogu Ivana Meštrovića.

Kojo je na filmu debitovao sa nepunih 13 godina, ulogom dečaka Ivana u filmu Rad na određeno vreme. Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu „Igmanski marš“ (1983), TV seriji „Sivi dom“ (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka („Šta se zgodi kad se ljubav rodi“ – 1984, „Žikina dinastija“ – 1985, „Druga Žikina dinastija“ – 1986) veoma popularnog filmskog serijala „Lude godine“, što ga je profilisalo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića „Mi nismo anđeli“, po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, poslednjih godina uglavnom na filmu, jer se iz pozorišta povukao na neodređeno vreme.

Foto:N1

Goran Šušljik

U seriji tumači ulogu Antea Trumbića. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1995. godine. Igrao je i u Pozorištu „Boško Buha” Beograd čiji je član bio, a zapažene uloge je ostvario i u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Zvezdara teatru. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje dodeljena mu je dva puta. Prvi put 1995. i drugi 2005. godine. Nagradu Car Konstantin je dobio za najbolju mušku ulogu u filmu Hadersfild 2007.

Pored serije „Kralj“, uskoro će se naći i u seriji „Vreme zla“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Branimir Brstina

U seriji tumači ulogu Jozića Biskupa. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je glumu 1982. u klasi profesora Minje Dedića, na klasi sa Sonjom Savić, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem, Buletom Goncićem, Suzanom Petričević, Andrejom Maričićem. Prvu ulogu nakon završetka studija odigrao je u Narodnom pozorištu u Beogradu u predstavi „Lenjin, Staljin, Trocki”.

Od 1983. godine postaje stalni član Ateljea 212 u Beogradu, a od 2014. godine upravnik tog pozorišta.

Sloboda Mićalović 

U seriji tumači ulogu Blanš Vesnić.  Publika je pamti po ulogama u mjuziklima Pozorišta na Terazijama, a stalni pozorišni angažman dobila je 2012. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prvu bitnu pozorišnu ulogu imala je tokom studiranja 2000. godine, Borisava Stankovića u režiji Juga Radivojevića. Publika je pamti i po ulogama u predstavama Tartif kao Elmira, Čikago kao Roksi Hart, Frenki i Džoni kao Frenki i mnogim drugim. Značajne uloge ostvarila je u filmovima Zona Zamfirova, Kraljevina Srbija i Ilka, kao i u TV serijama Mješoviti brak, Ranjeni orao, Nepobedivo srce, Čizmaši, Jagodići, Koreni i mnogim drugim.

Od 2008. godine u braku je sa glumcem Vojinom Ćetkovićem sa kojim živi u Beogradu i ima dve ćerke.

Foto:Nebojša Babić

Nada Macanković 

U seriji tumači ulogu Leontine Žogler. Nada Macanković je glumu diplomirala 2005. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi vanrednog profesora Biljane Mašić. Udata je za odbojkaša Bojana Janića. Glumila je u serijama „Mješoviti brak“, „Ljubav, navika, panika“, „Pozorište u kući“, itd. Zapažene uloge je ostvarila i na filmu „Mi nismo anđeli 3“.

Nada Janić Foto: Privatna arhiva

Nataša Ninković 

U seriji tumači ulogu kraljice Jelene. Tokom studija imala je male uloge u filmovima „Najbolji“ i „Tri karte za Holivud“. Nakon toga glumila je u više filmova, TV serija i pozorišnih predstava. Neke od njenih novijih i zapaženijih uloga jesu one u serijama „Ulica lipa“, „Nepobedivo srce“, „Folk“, „Jagodići“, „Ubice mog oca“, itd.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Voja Brajović 

U seriji tumači ulogu Miroslava Spalojkovića. Voja je već 47 godina stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je odigrao veliki broj uloga.

U svojoj dugoj i uspešnoj glumačkoj karijeri, Voja je dobio mnoštvo nagrada. Među njima su: Oktobarska nagrada grada Beograda za „Pozorišne iluzije“, „Lažni car – Šćepan mali“ – Sterijina nagrada za glavnu ulogu, „Troil i Kresida“, nagrada „Zlatna maska“ – Ohridski festival, „Bure baruta“, nagrada „Milivoje Živanović“, u Crnoj gori je igrao u „Gorskom vijencu“ i za tu ulogu dobio Sterijinu nagradu „Ardaliona“, a za uloge u predstavama „Malograđani“, „Nora“, „Montenegrini“ postao je doživotni počasni član „Crnogorskog narodnog pozorišta“.

Vojislav Brajović, Foto: Vesna Lalić

Tamara Aleksić 

U seriji tumači ulogu kraljice Marije. Svoju prvu ulogu je ostvarila 2012. godine u filmu Šešir profesora Koste Vujića, gde je tumačila lik Mirjane Marinković. Glumu je diplomirala 2015. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Dragana Petrovića. Proslavila se 2016. godine kad je tumačila Lenku Dunđerski u filmu Santa Maria della Salute. Igra u pozorištu Madlenijanum, Beogradskom dramskom pozorištu i Pozorištu Puž. Bavi se i sinhronizacijom crtanih filmova u studiju Livada Beograd.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vojin Ćetković 

U seriji tumači ulogu patrijarha Dimitrija. Prvu TV ulogu ostvario je u filmu Raj, Petra Zeca 1993. kao Tomin drug, a prvu glavnu ulogu u filmu Zona Zamfirova 2002. godine kao Mane. Proslavio se ulogama Gorana Branda Gagića u TV seriji Porodično blago, kao i po ulogama Milomira Vranića u seriji Moj rođak sa sela i po ulozi Mihailo Andrejević u filmu i seriji Montevideo, Bog te video!, Montevideo, Bog te video! (TV serija) i u njegova dva nastavka.

Nakon toka je dobio uloge u filmovima Tango je tužna misao koja se pleše, Stršljen, Pljačka Trećeg rajha, Klopka, Hadersfild, Čitulja za Eskobara.

Vojin Ćetković
Vojin Ćetković Foto: E-Stock/Mirko Rodic

Tika Stanić 

U seriji tumači ulogu Mehmeda Spahe. Bio je član ansambla Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 1987. godine član je ansambla Ateljea 212 u Beogradu. Odigrao je više od 100 uloga na gotovo svim beogradskim pozorišnim scenama, kao i u pozorištima u Novom Sadu, Somboru, Subotici, Vršcu, Banjoj Luci, Podgorici.

U dramskim programima TV Novi Sad i TV Beograd odigrao je veliki broj značajnih ličnosti iz srpske istorije i književnosti: Dositeja Obradovića, Savu Mrkalja, Jovana Steriju Popovića, Branka Radičevića, Miloša Crnjanskog, Stevana Sremca, Ivu Andrića, kralja Aleksandra Obrenovića, Borislava Pekića.

Mima Karadžić 

U seriji tumači ulogu Punisa Račića. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član Pozorišta Atelje 212 od 1986. do 2013. godine. Ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

Foto:Vesna Lalić

Anica Dobra 

U seriji tumači ulogu Isidore Sekulić. Debitovala je u kratkometražnom filmu „Pera Panker“ 1985. godine. Za film „Već viđeno“ iz 1987. godine, dobila je Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Godine 1988. svoju glumačku karijeru potvrdila je ulogom pevačice u filmu „Balkan ekspres“. Značajne uloge ostvarila je i u filmovima Crni bombarder, Klopka, Ljubav i drugi zločini i Neko me ipak čeka. U međuvremenu aktivno je nastupala u Ateljeu 212 , Zvezdara teatru i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i u alternativnim pozorišnim trupama.

Početkom 90ih godina počinje aktivno da snima filmove u Nemačkoj, gde je do sada ostvarila oko 80 uloga.

Anica Dobra Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar