Foto: N1

Građanski pokret "Opre Roma Srbija" podneo je krivičnu prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv televizije "Hepi" zbog rasističkih uvreda iznetih u programu protiv Roma u Srbiji. Saopštenje za medije koje je dobila redakcija Nova.rs prenosimo u celosti.

„Građanski pokret Opre Roma Srbija ovim putem podnosi prijavu protiv Happy BSC Portala, registrovanog na APR-u pod nazivom: HAPPY TV, Preduzeće za marketing, izdavačku delatnost, radio i televiziju Happy TV doo Beograd (Zemun), Aleksandra Dubčeka br. 14, 11080, Beograd PIB: 100295660 MB: 17004301 i voditeljke televizijskog programa „Posle ručka“ Jovane Grgurević na istoimenoj televiziji zbog rasističkog izveštavanja o celokupnoj romskoj zajednici u Republici Srbiji.

Emisija se emitovala dana 26.10.2021. godine sa početkom u 15h, (objavljena na Jutjujub stranici 28.10.2021.godine) gde su komentari voditeljke i ostalih sagovornika u kojima pominju romsku zajednicu u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Zakona o elektronskim medijima i Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije.
Rasistički komentari su izneti od 120. minuta emisije do kraja emisije, tačnije do 124.minuta u trajanju od 3minuta i 42sekunde.

Naime, u emisiji „Posle ručka“ na televiziji „HAPPY TV“ sa nacionalnom frenkvencijom voditeljka Jovana Grgurević podstičući i svoje sagovornike iznosi sledeće rasističke i fašističke izjave o romskoj zajednici:

1. Jovana Grgurević u gore navedenoj emisiji govori o Hitleru, Romima i genetskim istraživanjima u istom kontekstu, pokazujući nepoštovanje prema romskim žrtvama genocida. Romski narod je tokom Drugog svetskog rata bio žrtva nacističkog režima, ubijeno je između 500.000-2.000.000 Roma, a eksperimentisano sa više desetina hiljada romske dece. Ovaj period se smatra najtragičnijim za Rome zbog brutalnog istrebljenja tokom Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ

2. Prema „procenama“ Jovane Grgurević Romi nisu jednako oboleli kao i ostalo stanovništvo od virusa COVID 19. Iako se podaci o COVID-19 nisu vodili po nacionalnosti, voditeljka i sagovornica su sebi dale slobodu da donose neutemeljene zaključke. Takođe, u emisiji se govori da treba ispitati DNK većinskog stanovništva i Roma, odnosno da Romi imaju posebno „otporan“ genetski materijal i da imaju posebnu „genetsku modifikaciju“ koju treba ispitati. Na taj način lažnim izveštavanjem i neutemeljenom generalizacijom voditeljka i njena sagovornica jačaju postojeći ekstremno desničarski narativ protiv Roma koji za cilj ima širenje mržnje i nasilje.

Na osnovu kog priznatog i sprovedenog istraživanja voditeljka iznosi ovakve diskriminatorne stavove? Kako može da iznosi stav da Romi i Romkinje imaju drugačiji DNK od ostalog stanovništva? Ceo svet se bori protiv epidemije izazvane korona virusom, a voditeljka iznosi stav da je romska zajednica otporna na kovid i to sve prožimajući Hitlerovo postupanje za vreme Drugog svetskog rata kroz svoj razgovor, i podsećaćjući time romsku zajednicu na natužniji period, period genocida nad Romima za vreme Drugog svetskog rata.

Zar u Republici Srbiji ne treba da su svi građani jednaki i da uživaju jednak položaj i jednaku pravnu zaštitu?

U ovom slučaju voditeljka je prekršila odredbe Zakona o elektronskim medijima pružajući medijsku uslugu nepoštujući ljudska prava, a naročito dostojanstvo ličnosti romske zajednice, navodeći pored navedenog kako isti ne vode računa o higijeni, što predstavlja i prikazuje ponižavajuće postupanje prema romskoj zajednici. Iznete informacije podstiču na otvoren način diskriminaciju, mržnju i nasilje zbog nacionalne pripadnosti, boje kože, zdravstvenog stanja, imovnog stanja i ostalog što predstavlja govor mržnje.

Takođe, isti su prekršili osnovno načelo zabrane diskriminacije u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, kojim izjavama je cela romska zajednica stavljena u neravnopravan položaj i time je načinjen teži oblik diskriminacije izazivanjem i podsticanjem neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu nacionalne i rasne pripadnosti putem javnih glasila, koji govor je podstakao izazivanje nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, za koju je Krivičnim zakonikom Republike Srbije propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Važno je naglasiti da je ovo emisija sa nacionalnom frekvencijom koja utiče na mišljenje javnog mnjenja. Ovim izjavama i polemikom u svojoj emisji, Jovana Grgurević je povećala etničku distancu prema romskoj zajednici u Srbiji, a još strašnije je to da ovim postupanjem jača nacistički narativ u javnom diskursu.

Republika Srbija je potpisnik svih međunarodnih deklaracija protiv fašizma, dokumenata protiv diskriminacija po bilo kom osnovu, Srbija ima zakonodavstvo koje je tolerantno i prihvata sve različitosti bez stereotipa i predrasuda. Srbija ne prihvata fašističke izjave voditeljke „Happy Tv“ i sagovornike iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost.Istovremeno, romska zajednica jednako učestvuje u finansiranju televizija sa nacionalnom frekvencijom kao i ostali građani, gde između ostalog spada i Happy TV, čiji je cilj informisanje o javnim interesima svih građana. Zato se postavlja pitanje, čiji je interes jačanje fašizma, rasizma i etničke netrpeljivosti u Srbiji? Zbog čega Happy TV izveštava na rasistički način o najvećoj nacionalnoj manjini u Srbiji i u Evropi?

Ovakve izjave jedne voditeljke na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, su nedopustive, te ista ne bi trebalo da se bavi ovom vrstom posla, a da podsetimo, ovo nije prvi put da HAPPY TV rasistički i netačno informiše o romskoj zajednici. Pokret Opre Roma Srbija je pre 7 meseci dostavio pismo Happy TV o nepristrasnosti prilikom izveštavanja i tačnom informisanju javnosti. Međutim tada obezbeđenje Happy TV nije prihvatilo pismo koje je pokret kasnije poslao e-mail-om na šta takođe nismo dobili odgovor.

Pokret Opre Roma Srbija je nastao 2019. godine kao odgovor na izazove društvene nejednakosti sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji i nezadovoljstvo načinom na koji je predstavljena u politici i društvu Srbije. Naš pokret čine Romi iz raznih delova Srbije i oni koji nisu romskog porekla, ali veruju da bolji život Roma znači bolji život Srbije.

Imajući sve napred navedeno u vidu, molimo Vas da kao neko ko kontroliše rad pružalaca medijskih usluga i stara se o doslednoj primeni odredaba Zakona, postupite u skladu sa Zakonom i donesete odgovarajuće propisane mere protiv ovako protivzakonitog postupanja s obzirom na činjenicu da pružalac medijske usluge „Happy Tv“ kao i voditeljka emisije „Posle ručka“ Jovana Grgurević na istoimenoj televiziji svojim programskim sadržajem nisu obezbedili istinito i objektivno informisanje, a koje još podržava mržnju i nasilje i zloupotrebljava lakovernost gledalaca i slušalaca.“

BONUS VIDEO: Svetozar Cvetković: Na probama smo radili po ceo dan, ali smo se dobro osećali

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (1)