Mare od Easttown
Serija Mare od Easttown Foto: Promo

Zbog pandemije koronavirusa popularnost striming platformi za gledanje serija i filmova naglo je skočila. U moru aktuelnih ostvarenja koja gledamo na Netflixu, HBO, TV-u i drugim platformama, teško je izdvojiti najbolje serije. Ipak, ako je sudeći po popularnosti i radnji serija, spisak najboljih bi izgledao ovako.

Najbolje strane serije

* Mare of Easttown (Meri iz Istauna)

Ova mini-serija u produkciji HBO, koju potpisuje Bred Ingelsbi, za veoma kratko vreme je dostigla ogromnu popularnost širom sveta. Prati priču detektivke Meri, koja u malom pensilvanijskom gradu istražuje lokalno ubistvo, koje je pritom specifično. Usput, Meri prolazi kroz sijaset privatnih problema poput razvoda, gubitka sina…

Glavnu ulogu u ovoj hit seriji tumači Kejt Vinslet, koja je inače zabranila reditelju da joj ulepšava fizičke nedostatke. Naime, kada je reditelj Krejg Zebel rekao da će joj u montaži „srediti“ područje oko stomaka, Vinslet je odlučno rekla „Ne usuđuj se!“

* Lupin

Na listi najboljih serija nalazi se i francusko ostvarenje „Lupin“. U prvoj epizodi radnja se odvija u Luvru, gde se prodaje ogrlica kraljice Marije Antoanete. Zaplet se međutim usredsređuje na Asana Diopa, koga je pokojni otac, koji se nevino optužen ubio u zatvoru, naučio da ceni Leblankove knjige.

Prva sezona serije „Lupin“, koja je objavljena 2021. godine ima samo pet (napetih) epizoda, te gledaoci s nestrpljenjem iščekuju nastavak.

Netflix serije

* La Casa de Papel (Kuća od papira)

Kada se biraju najbolje serije nemoguće je izostaviti krimi dramu „La Casa de Papel“, u kojoj jednog od likova tumači i srpski glumac Darko Perić.

Misteriozni „Profesor“, kako ga zovu, planira najveću pljačku banke u istoriji, a u tome mu pomaže osmoro saučesnika. Njihov cilj je da upadnu u Kraljevsku kovnicu u Madridu i da odštampaju 2,4 milijarde evra. Zbog toga, oni odlaze u izolaciju koja traje jedanaest dana, što im otežavaju elitne policijske snage i 67 talaca.

Netflix je inače najavio petu, ujedno i poslednju sezonu serije, za septembar i decembar ove godine.

* Clickbait (Klikbejt)

Ako vas zanima na koje sve načine društvene mreže mogu negativno da utiču na čovečanstvo, “Clickbait” je najbolja serija.

Ova mini-serija od osam epizoda prati Nika Bruera, koji je posvećeni otac, suprug i brat, kome se jednog dana gubi svaki trag. Ubrzo potom, na internetu osvane snimak na kome je brutalno pretučeni Nik, koji drži plakat s natpisom „Ja zlostavljam žene. Na pet miliona pregleda umirem“. Dok se njegove supruga i sestra bore da ga spasu, otkrivaju i njegovu dosad nepoznatu stranu.

* Colin in Black & White

U najbolje serije ubraja se i ova s biografskim elementima, u čijem je središtu bivši igrač ragbija, Kolin Kepernik. Radnja predstavlja adolescentski period ovog sportiste afroameričkog porekla, koji je odrastao u porodici belaca.

Ova mini-serija ima šest epizoda, a rediteljka je Afroamerikanka Ava Duverne.

* Firefly Lane

Ova drama obrađuje temu višedecenijskog prijateljstva, a napravljena je po motivima knjige Kristin Hane. Dve drugarice nerazdvojne su od 14. godine i jedna za drugu su tu uvek – i kad je dobro i kad je najgore.

* The Woman in the House (Žena u kući)

Gotovo četrdeset godina je za Anu svaki dan isti – dosadan i jednoličan – sve dok je iz čamotinje ne trgne iznenadno ubistvo u njenoj kući. Da li se ono zaista dogodilo ili ga je Ana umislila? Ova serije zapravo predstavlja rimejk kratkog filma holivudske produkcije iz 1942. godine.

Glavnu ulogu u ovoj mini-seriji, koja se ubraja u trenutno najbolje serije igra Kristen Bel.

* Halston

U ovoj seriji prikazan je život slavnog modnog dizajnera Halstona, čija se prepoznatljivost ogleda u minimalizmu. Kako je izvršni producent Rajan Marfi istakao, u pitanju je „sočan“ prikaz života dizajnera, čiji je šešir nosila Džeki Kenedi na inauguraciji supruga Džona Kenedija.

* Maid (Služavka)

Inspiracija za ovu seriju jesu motivi iz memoara Stefani Lend, koji nose naziv „Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive“, koje je „Njujork tajms“ uvrstio u listu bestselera.

Osnovni zaplet ove popularne serije bazira se na životu samohrane majke koja se zapošljava kao čistačica ne bi li preživela i prehranila svoju ćerku.

Serije HBO

* Station Eleven (Stanica 11)

Popularnost ove serije dostigla enormne razmere tokom 2020. godine, što i ne čudi, s obzirom na to da predstavlja priču o svojevrsnom virusu koji „kosi“ pola populacije na planeti. Nastala je po knjizi „Stanica 11“, autorke Emili Sent Džon Mandel.

* Friends Reunion (Prijatelji ponovo zajedno)

Ako se neki nastavak serije čekao s nestrpljenjem i ushićenjem, to je specijalna epizoda jedne od najboljih serija svih vremena.

Prvi put, posle sedamnaest godina, čuvena šestorka iz serije „Friends“ okupila se, ovoga puta uz moderatora Džejmsa Kordena. Uz njega, u specijalnoj epizodi „Friends Reunion“ našle su se i mnoge svetske zvezde.

* Raised by Wolves (Odrasli među vukovima)

Na listi najboljih naučno-fantastičnih serija novijeg datuma našla se i ova, koja u prevodu znači „Odrasli među vukovima“. Androidi, čija su imena Majka i Otac, napuštaju planetu zbog nemilosrdnog rata između vernika i ateista, a njihov zadatak je da udaljenu planetu s ljudskim embrionima nasele ljudima.

Najbolje ocenjene serije sa IMDb-a

* Aspirants

Ova indijska serija jedna je od najbolje ocenjenih serija na poznatom sajtu IMDb, gde sud daju gledaoci. S ocenom 9,7 svrstava se u najbolje serije. U središtu radnje je troje mladih pripravnika koji rade u okviru konkursa za javne usluge, a osim posla, tu je i njihovo prijateljstvo koje nailazi na određene prepreke.

* Wanda Vision (Vanda Vizija)

U istom maniru, još jedna koja na IMDb-u ima visoku ocenu (čak osam), jeste ova mini-serija od devet epizoda.

Radnja serije smeštena je tri nedelje nakon događaja iz filma „Osvetnici: Kraj igre“. Naime, Vanda Maksimov i Vizija imaju idiličan prigradski život i usput pokušavaju da prikriju svoju suštinsku prirodu. Kako počinju da ulaze u nove decenije i susreću se s televizijskim tropovima, sumnjaju da stvari nisu baš onakve kakvim se čine.

* Loki

Ako biramo najbolje serije prema sajtu IMDb, s ocenom 8,4 tu je i „Loki“, serija koja je zasnovana na istoimenom Marvelovom liku i smeštena je u Marvelov filmski univerzum.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon krađe Teserakta, koju smo ispratili u filmu „Osvetnici: Kraj igre“, Lokijeva alternativna verzija dovedena je u tzv. Upravu za vremenske varijacije. To je birokratska organizacija koja je izvan vremena i prostora. Loki ima izbor – da se njegovo postojanje izbriše ili da pomogne u popravljanju vremenske linije. Na kraju biva zarobljen u sopstvenom kriminalističkom trileru, putujući kroz vreme.

* The Falcon and the Winter Soldier (Falkon i Zimski vojnik)

Sa nešto nižom ocenom (7,3), što je i dalje ubraja u najbolje serije, „The Falcon and the Winter Soldier“ još jedno je ostvarenje zasnovano na Marvelovim likovima.
Naime, u ovoj mini-seriji od šest epizoda, Sem Vilson i Baki Barns se suočavaju s posledicama događaja iz filma „Osvetnici: Kraj igre“, gde je Vilsonu predat štit čuvenog Kapetana Amerike.

* Lord of the Rings (Gospodar prstenova)

Iako je snimanje serije „Lord of the Rings“ počelo još u februaru 2020, njena premijera zakazana je za 2. septembar 2022. godine, a nove epizode izlaziće jednom nedeljno.

Pored starih i prepoznatljivih, u seriji će biti i mnoštvo novih likova, koji će morati da se odupru zlu tokom Drugog doba Srednje zemlje.

Ono što je dobra vest za fanove filmova o Gospodaru prstenova, jeste da su producenti najavili i drugu sezonu.

* In Treatment (Na terapiji)

Čuvena serija HBO produkcije, koja se emitovala od 2008 do 2010. godine, vraća se jedanaest godina kasnije. Ono što je za sada poznato je da će umesto Gabrijela Birna ulogu sredovečnog psihoterapeuta igrati Uzo Aduba.

Osnovna radnja serije prati radnu nedelju psihoterapeuta, koji istu završava odlaskom kod sopstvenog terapeuta.

Po ugledu na ovu seriju nastala je i domaća serija istog imena – „Na terapiji“, u kojoj terapeuta glumi Predrag Miki Manojlović.

* Painting with John (Slikanje sa Džonom)

Nakon velikog uspeha kultne serije „Fishing with John“, iz 1991. godine, čuveni američki andergraund umetnik, Džon Luri, napravio je serijal „Painting with John“.

Džon ne samo da s gledaocima usavršava tehniku slikanja akvarela, već s njima deli i svoju filozofiju života, što je ovu specifičnu seriju učinilo veoma popularnom, a mnogi je svrstavaju u najbolje serije modernog doba.

* Scenes From a Marriage (Scene iz bračnog života)

Nastavak ove čuvene mini-serije Ingmara Bergmana iz 1973. godine očekuje se tokom ove godine, iako još uvek nije objavljen zvaničan datum.

U središtu ove serije je bračni par, koji samo na prvi pogled izgleda srećno. Iza te „predstave“ krije se mnogo problema, zbog kojih se njihov brak na kraju završava razvodom.

* Gossip Girl

Ako pominjemo najbolje serije, neizostavna je čuvena tinejdž serija „Gossip Girl“, čiji je nastavak najavljen za ovu godinu. Ovoga puta u središtu priče je nešto drugačija grupa srednjoškolaca iz Njujorka, koji za razliku od prvobitnih junaka iz serije koja se emitovala do 2012, imaju novi problem – društvene mreže.

Najbolje domaće serije

* Kljun

Domaća serija čije se prikazivanje željno iščekuje je serija „Kljun“, koja prati život ambiciozne detektivke Sonje Kljun. Ona odlazi u Suboticu kako bi istražila samoubistvo sina lokalnog moćnika, a ovaj slučaj će mladoj istražiteljki promeniti život iz korena. Sonja ne samo da će razrešiti sumnjivo samoubistvo, već će na površinu izbaciti i potisnutu tajnu iz daleke prošlosti.

* Vreme zla

Kada su najbolje domaće serije čije se emitovanje s nestrpljenjem iščekuje, nezaobilazno je pomenuti „Vreme zla“.

Radnja je, kao i u romanima Dobrice Ćosića, smeštena između dva svetska rata s malim uplivom u početak Drugog svetskog rata. U seriji pratimo priču dveju porodica – Katić i Dragović.

* Nečista krv

Nakon filmskog hita sledi i istoimena televizijska serija koja predstavlja sublimaciju svih dela Bore Stankovića, a radnja je smeštena u poslednjih 40 godina 19. veka. Radnja serije “Nečista krv” započinje životom Sofikog dede, Hadži Trifuna, a završava se sa Sofkom.

S obzirom na veliki uspeh filma „Nečista krv“, od serije se takođe očekuje da bude jedna od najboljih domaćih.

* Radio Mileva

Ova komedija, koja se od 9. marta 2021. godine emituje na RTS 1, za veoma kratko vreme postala je omiljena domaća serija.

Epizode prate svakodnevni život triju generacija koje žive pod istim krovom – babe Mileve, ćerke Natalije i unuke Sonje. Naravno, Mileva je stub kuće, najpametnija je i u sve se razume, dok je ćerka Natalija njena sušta suprotnost. Sonja je loš đak, nezainteresovana je za školu, i naravno, opsednuta je društvenim mrežama.

Nastavak ove domaće serije očekuje se na jesen.

Bonus video

Nova.rs na snimanju serije „Kljun“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar