Filmovi za one dane kad ti treba da se dobro isplačeš

Podeli:
Foto:Promo/IMDb/New Line Cinema

Verovatno niko baš uživa u tome da plače, ali dođu tako dani kad osećate tugu i melanhoiju, pa vam je samo do toga, pogotovo ako ste žena koja je u PMS-u. E, onda možete i da se rasplačete na reklamu za deterdžent. Ako su vam trenutno ti dani, i treba vam razgaljujuća emocija, razmotrite ovu listu filmova.

The Pursuit of Happyness (2006)

Kada Kris biva izbačen iz stana, zajedno sa svojim sinom kreće na putovanje koje će im promeniti život. Iako težak, film je jako dirljiv i definitivno navodi na razmišljanje.

My Girl (1991)

Ovo je film o odrastanju i jedna neodoljiva priča o prvoj ljubavi i velikom gubitku. Vejda je prerano sazrela jedanaestogodišnja, pomalo muškobanjasta devojčica opsednuta smrću. Njen otac je udovac i gradski pogrebnik koji se zaljubljuje u izazovnu kozmetičarku koju zapošljava. Tomas Džej je dečak iz susedstva koji je ludo zaljubljen u Vejdu. Njihove letnje pustolovine, od prvog poljupca do poslednjeg zbogom – uvode Vejdu u svet adolescencije.

Moonlight (2016)

Mesečina je drama iz 2016. godine zasniva se na neobjavljenoj delimično autobiografskoj drami „In Moonlight Black Boys Look Blue“ Tarela Alvina Makrejnija. Prikazuje tri etape u životu glavnog lika Šajrona. Prati razne poteškoće s kojim se Šajron suočava, počev od poteškoća sa sopstvenom seksualnošću i identitetom, pa do psihičkog i fizičkog zlostavljanja koje trpi kao ishod toga.

Roma (2018)

Roma je meksičko-američki crno-beli film snimljen 2018. godine u režiji Alfornsa Cuarona. Po žanru je drama, velikim delom autobiografskog karaktera, odnosno inspirisana Kuaronovim odrastanjem u Colonia Roma, četvrti Meksiko Sitija, gde je ’60-ih i ’70-ih živela tadašnja srednja klasa. Protagonistkinja je sluškinja mištečkog porekla zaposlena u relativno situiranoj porodici belaca. Radnja prati godinu dana u njenom životu – od leta 1970. do leta 1971. godine, i prati njene lične probleme, probleme u porodici njenih poslodavaca koja se raspada, ali i političke napetosti unutar samog Meksika koje će eskalirati do masovnog krvoprolića.

Titanic (1997)

O Titaniku verovatno i  nema potrebe mnogo toga reći. Tema ovog kultnog filma je romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se susreću i zaljubljuju na „nepotopivom brodu“, dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika. Na putu im stoji „samo“ santa leda.

The Green Mile (1999)

Zelena milja je zasnovana na istoimenoj knjizi Stivena Kinga. U razgovoru sa svojom prijateljicom u staračkom domu, Paul se priseća događaja iz 1935. godine, dok je radio kao zatvorski čuvar u odeljenju za izvršavanje smrtnih kazni. U zatvor stiže Džon Kofi, dobroćudni crnac koji je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva i silovanja dve devojčice. Paul otkriva da Džon Kofi poseduje natprirodne moći i sposobnost da leči druge ljude, nakon što ga je izlečio od infekcije.

PROČITAJTE JOŠ

Paul kasnije otkriva da Džon nije kriv za ubistvo, već je samo želeo da pomogne devojčicama, misleći da su još u životu. Za to vreme Persi Vetmor jedan od čuvara, i rođak uglednog političara, dolazi u sukob sa ostalim čuvarima zbog svog sadističkog ponašanja. Sledeći zatvorenik koji stiže u zatvorsko odeljenje je Varton, pod nadimkom Divlji Bil koji je osuđen za ubistvo troje ljudi, a ujedno je i izvršio zločin za koji je osuđen Džon Kofi. Melinda Murs, supruga upravnika Hala Mursa, boluje od teškog oblika tumora na mozgu, a čuvari zatvora vide jedinu nadu za njen spas u Džonu Kofiju.

The Notebook (2004)

1940. godine mlada Eli Hamilton dolazi u gradić Sibruk, koji se nalazi na obali u Severnoj Karolini, da provede leto sa svojom porodicom. Kao tinejdžerka, Eli Hamilton na karnevalu upoznaje lokalnog momka Nou Kalouna. Noa oseća da on i Eli treba da budu zajedno, iako on radi u mlinu i pripada nižem staležu. Tokom jednog strasnog i opuštenog leta na jugu oni su se zaljubili jedno u drugo.

Elini roditelji i Drugi svetski rat uticali su na to se razdvoje, ali oboje su živeli od uspomena na prvu ljubav. Kada se Noa vratio iz rata, Eli je nestala iz njegovog života, ali ne i iz srca. Eli se vratila u Sibruk, gde su se oni prvi put sreli i zavoleli. Međutim, sada je ona verena i treba da se uda za Lona, vojnika koga je upoznala dok je radila kao volonterka u bolnici.

Decenijama kasnije, Noa čita beležnicu svoje žene Eli. Mada su njene uspomene izbledele jer je obolela od alchajmerove bolesti, ona se setila priče o Eli i Noi – i za nekoliko trenutaka bila je sposobna da oživi strastan period i vreme kada su se oni zaklinjali da će zauvek ostati zajedno.

Lion (2016)

Saru je usvojen od strane australijskog para nakon što je odvojen od svoje porodice. Dvadeset pet godina kasnije, on pokušava da odgovori na pitanja koja ga muče. Kod ovog filma može čak i trejler da vas rasplače.

A Walk to Remember (2002)

Priča o tinejdžerki koja je smrtno bolesna i koja nastoji da čekira što više stavki na svojoj „bucket listi“. Kao i uvek kada su ovakve romantične tragedije u pitanju, suze su neminovne, baš kao i razmišljanje o tome gde smo to mi i šta to radimo sa svojim životima.

Up (2009)

Priča govori o 78-godišnjem prodavcu balona, Karlu Fredriksenu, koji najzad ispunjava svoj životni san o velikoj avanturi, kada veže hiljadu balona za svoju kuću i odleti prema divljinama Južne Amerike. Nažalost, prekasno će shvatiti da se njegova najveća noćna mora, zajedno sa njim uputila na ovo putovanje, ultraoptimistični osmogodišnji izviđač po imenu Rasel

Awakenings (1990)

Robin Vilijams glumi doktora koji pronalazi lek koji “budi” pacijenta, kog glumi Robert De Niro, iz katatoničng stanja. Zadivljujuće, osim što dejstvo leka ne traje zauvek.

Still Alice (2014)

Alis Holand je ugledna profesorka psiholingvistike, koja vodi istinski srećan i ispunjen život, okružena svojim najbližima. Stvari se drastično menjaju kada otkriva da, iako relativno mlada, boluje od Alchajmerove bolesti, koja preti da ugrozi ne samo njenu karijeru, već i odnose u porodici.

Sophie’s Choice (1982)

Film je priča o Poljakinji koja je preživela Holokaust i čija veza sa prekim naučnikom i njihovim novim poznanikom, južnjačkim piscem, otkriva šokantne detalje o njenoj prošlosti. Očaravajuća uloga divne Sofi, razvedrava ovu moćnu dramu. Godina je 1947. i ambiciozni pisac, Stingo, stiže u Bruklin da otpočne karijeru kao pisac. On iznajmljuje stan u prizemlju, a njegove komšije iznad su turbulentan par: Sofi Zavitovski i Nejtan Landau.

Sofi progone duhovi; Nejtana uhode demoni. Sofin otac je bio jedan od najistaknutijih antisemita na poljskoj akademiji, a Sofina tragična interakcija sa nacistima prisilila je da bira koje od njeno dvoje dece će biti pogubljeno.

Ona je dobra majka, koja je ipak na neki način ubila vlastito dijete, ali je ujedno i književni konstrukt, koji odražava mentalitet vremena koje autor opisuje u knjizi a režiser preneo na veliko platno. Nejtan ima problem sa alkoholom i biseksualnim promenama raspoloženja koji ponekad dovode do prekog i nasilnog ponašanja. Stingo završi u klopci između njih dvoje, gajeći simpatije prema Nejtanu i voleći Sofi.

The Fault in Our Stars (2014)

Film prikazuje vezu Hejzel Grejs Linkaster i Ogastusa Votersa koji se upoznaju u grupi za podršku tinejdžerima obolelim od raka. Glavne uloge tumače Šejlin Vudli i Ensel Elgort, a u filmu takođe nastupaju Net Vulf, Lora Dern, Sem Tramel i Vilem Dafo.

Life Is Beautiful (1997)

Priča filma prati jevrejsku porodicu koja završava u koncentracionom logoru i njihov način da tamo prežive i sve učine drugačijim i lepšim od okrutne stvarnosti. S takvom pričom, ali i komičnim pristupom, Jevrej Gvido, italijanski konobar, da bi spasio sina od smrti u nacističkom koncentracionom logoru, govori mu da je njihovo zatvaranje samo igra, gde je glavna nagrada tenk.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar