Kriminalistička serija "Kljun", koja prati život mlade, ambiciozne detektivke Sonje Kljun, poslate u Suboticu da ispita seriju sumnjivih samoubistava, a u produkciji United Media, biće pretpremijerno prikazana na ovogodišnjem filmskom festivalu na Paliću, 23. jula.

Serija „Kljun“ će imati ukupno 10 epizoda, a gledaoci mogu da je očekuju ove jeseni, i to na NOVA S televiziji. Nastala je po scenariju Matije Dragojevića i Ljubice Luković, a u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića. Snimana je u Beogradu, Subotici, Paliću, Senti, Mokrinu, Pančevu i Novom Kneževcu.

PROČITAJTE JOŠ

O čemu se radi u seriji?

Samoubistvo sina lokalnog moćnika u Subotici ne deluje kao komplikovan slučaj za policiju. Nikom, sem Sonji Kljun. Boravak u Subotici preokrenuće joj život, posebno kada njoj i njenoj desetogodišnjoj ćerki počnu da se javljaju zastrašujući snovi koji se povremeno i ostvaruju. Prihvatanjem svog neobičnog dara, Sonja će razotkriti opasnu zaveru koja se krije iza navodnog samoubistva, ali i duboko zakopanu tajnu iz svoje prošlosti.

Pored Ivane Vuković u ulozi Sonje, gledaoci će imati priliku da posle osam godina pauze gledaju Ljiljanu Blagojević, koja igra vlasnicu jednog pansiona na Paliću, zatim mladog glumca Stefana Vukića (Mića Tot) u ulozi policijskog inspektora, Mićka Ljubičića (Dušan) kao radnika DB-a i staratelja Sonje Kljun.

Prvi put na filmu i televiziji pojaviće se i devojčica Drena Mršić (10) u ulozi Sonjine ćerke, a pored njih tu su i Filip Đurić, Nataša Šolak, Mirko Vlahović, Ivana V. Jovanović, Ljubiša Miličić.

Izvršni producent serije je Biljana Prvanović i producentska kuća “Delirium“, showrunner. Interesantno je i to da je saradnik na scenariju Srđan Dragojević, a da je koscenarista Anja Mijović, dok su direktori fotografije Dušan Grubin i Predrag Gavrilović, kompozitor Vladimir Pejković. Za montažu je zadužen Nemanja Ćeranić.

Kako su režiseri serije ranije istakli, Kljun obrađuje nekoliko tema.

„U najvećem fokusu su snovi i pitanje da li naši junaci mogu analizom onoga što sanjaju da pomognu sebi, ali i porodici i okolini. Ono što se takođe provlači kao tema je talenat kao dar, ali i teret. Naši junaci pokušavaju da sačuvaju svoj talenat od institucija i osoba koji pokušavaju da ga eksploatišu. Dok na nekom širem nivou, tema, dakle jeste borba čoveka da bude nezavistan od svih opresivnih figura, pa čak i porodice. Da dodamo još i da je dosta zastupljena tema migracija. Naši likovi i njihovi preci dolaze u nove sredine, pa onda tu dolazi do sukoba, zabluda, ali i poništavanja identiteta. Kroz glavnu junakinju sprovedena je ta neka najšira ideja serije da je život u sopstvenoj istini manje bolan od života u laži.”

Snimanje je trajalo ukupno 70 snimajućih dana.

Bonus video

Beograd u filmskim scenama

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar