Ko na RTS pušta „Bolji život“ u jeku cenzure Cece Bojković

Film 08. dec. 202113:38
Podeli:
Svetlana Bojković
Svetlana Bojković Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Glumica Svetlana Ceca Bojković se mesecima nalazi na prvoj liniji otpora kada su u pitanju ekološki problemi u Srbiji. Iako je više puta gostovala po medijima koji nisu pod uređivačkom palicom Aleksandra Vučića, RTS kao javni servis se do danas nije udostojio da je ugosti i pruži joj priliku da javnosti govori o ovim značajnim temama.

PROČITAJTE JOŠ

Kad je u junu ove godine stala pred kamion kojim se prevozio šut i zatrpavalo zdravo drveće u bari Revi, glumica je postala svojevrsni simbol borbe za zdravu životnu sredinu u Srbiji.

Od tog momenta pa do danas, kad je u jeku borba protiv projekta Rio Tinto, ona je jedan od najglasnijih pobornika suprotstavljanju režimskim odlukama koje ne idu u prilog običnom čoveku.

Prema sopstvenom priznanju, Javni servis je nijednom nije pozvao da govori o ovim temama, iako je po nekim drugim televizijama često gostovala. Još od njene čuvene rečenice „pustite nas da dišemo“ u toku pandemije koronavirusa, Bojkovićeva više nijednom nije bila gošća na RTS.

„Čekam da se neko javno oglasi i kaže da sam persona non-grata. Ne želim o tome da razmišljam, uradim ono u šta verujem i smatram da je ispravno, a oni koji se ljute bolje bi bilo da razmisle i popravljaju svoje greške, ne da se svaka kritika smatra kao nepatriotizam“, rekla ja ona u junu u emisiji „Persona non-grata“.

PROČITAJTE JOŠ

Na konstataciju da je njena biografija utkana u biografiju RTS i da je zato što je rekla „pustite nas da dišemo“ taj njen vapaj postao pretnja za sistem, ona je tada navela da za to „treba pitati sistem“.

A sistem do danas nije reagovao. Čini se kao da postoji element komedije u ovoj priči jer gledaoci širom Srbije na javnom servisu ne mogu da čuju Svetlanu Bojkoviću kako govori o štetnosti kompanije Rio Tinto, ali mogu da je gledaju u po ko zna koji put repriziranoj seriji „Bolji život“.

Glumica je poslednjih godina zbog svojih stavova očito postala „persona non-grata“, ali se njeno ime i lik i dalje čuju – samo u obliku koji vladajućoj strukturi odgovara.

BONUS VIDEO: Podcast Snaga Uma – Svetlana Bojković

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar