Mlada rediteljka Lana Radošević, inače unuka čuvenog Božidara Nikolića, predstavila je juče beogradskoj publici svoj prvi film "Čistač duše".

Pročitajte još:

Mlada Lana najstarija je unuka reditelja koji je preminuo u maju ove godine, a čini se da je talenat i ljubav prema filmskoj umetnosti nasledila upravo od njega.  U razgovoru za Nova.rs, mlada rediteljka je otkrila kako je došla na ideju da premijera njenog prvog filma ujedno bude i humanitarna akcija.

„Rešenje je bilo jednostavno s obzirom na to da ne možemo da naplaćujemo karte, a da smo svakako očekivali baš zbog glumaca koji su afirmisani i zbog teme veliki broj ljudi na premijeri. Mislim da poslati dve sms humanitarne poruke ili ostaviti koliko mislis i možeš u kutiju nije strašna stvar i mislim da će se dalje od ovog filma proširiti ta ideja o humanitarnosti. Bilo bi divno kada bi ovo postalo neki trend, da gde god postoji prilika da se učestvuje u ovakvim akcijama i gde god može – da se to i radi“, rekla nam je Lana.

Lana Radošević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

S obzirom na to da je ovo prvi Lanin projekat, a da je radnja filma o dvojici momaka koji su u potrazi za sredstvima uz pomoć kojih će snimiti svoj film, Lana nam je otkrila da li se i sama pronašla u glavnim likovima.

„Apsolutno. Glavni lik je i moj klasić, producent i negde moj lični pečat je u njegovom liku. Postoji mnogo predrasuda i tabua šta je posao producenta, a njegovo glavno zaduženje je da obezbedi sredstva za svoj film i da bi u tom uspeo mora da prođe i sito i rešeto pogotovu u zemlji kao što je Srbija. Upravo sam svojim režijskim prvencem htela da odam čast mojoj originalnoj katedri i uopšte producentima“, otkrila je mlada režiserka.

Ljubomir Bandović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pored uglavnom mladih, neafirmisanih glumaca, u Laninom filmu se pojavljuju i Ljubomir Bandović i Tihomir Stanić. Lana je otkrila kako je došlo do saradnje sa njima.

„Ljubomira i Tihomira znam od ranije. Što se tiče likova, ovo je jedna salata sveg, imamo i glumce koji su manje poznati javnosti i glumce koji nisu afirmirani“, rekla je i otkrila koje savete su joj Ljubomir dao tokom rada na filmu:

„Ljuba mi je dao neke vrste i kritika koje sam ja prvo shvatala drugačije i stalno se pravdala, ali kada sam se ja malo osvestila shvatila sam da su ti saveti zlatna vredni“.

Lanin film je crna komedija, a zajedno sa scenaristom filma Aleksandrom Teokarevićem objasnila je koliko je u današnjem vremenu teško napisati scenario i režirati jedan dobar komad.

Ceo razgovor poslušajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Branka Katić za Nova.rs na premijeri filma „Nije loše biti čovek“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar