Da li ste znali: Nušić je upriličio svadbu kralja Aleksandra

Podeli:
Foto:Promo

U nekoj od narednih epizoda hit serije "Aleksandar od Jugoslavije", nastaloj po istoimenom romanu Vuka Draškovića, gledaćemo venčanje kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije, jedne od najvoljenijih srpskih vladarki. Njihova svadba bila je događaj ogromnih razmera, a njena organizacija poverena je čuvenom komediografu Branislavu Nušiću.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

GLEDAJTE SERIJU ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE

Čim je brak između kralja Aleksandra Karađorđevića i princeze Marije bio ugovoren, beogradski zvaničnici su se bacili na pripremanje venčanja, ali i uređenje čitavog grada za ovaj veliki događaj.

Organizacija je poverena proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, tada upravniku Umetničkog odseka Ministarstva prosvete.

Svadba je bila zakazana za 8. jun 1922. godine, i to u relativno kratkom roku, iako je bilo potrebno mnogo šta spremiti za dolazak velikog broja stranih zvanica. Osećala se i blaga histerija, naročito među onima ubeđenim da će stranim gostima, naviklim na raskoš, u Beogradu nešto nedostajati.

Samo nekoliko dana pre svadbe sva štampa je brujala o tome kako u Beogradu neće biti dovoljno benzina za sve goste, a ni hrane za magarce koji su korišćeni za vuču. Hroničari beleže da je Nušić „ubedio nadležne da bez benzina neće biti ni svadbe, pa neka oni vide šta će i da je izdejstvovao da Ministarstvo vera naloži kaluđerima manastira u Rakovici da dopuste da se seče granje, da magarci ne lipsaju…“

Kako se svadba bližila, u Beogradu je sve više bilo kao u košnici! Zabeleženo je da je prestavnik Portugala stigao tri dana pre nego što je najavio i da za njega jednostavno ni u jednom beogradskom hotelu nije bilo mesta. On se onda, s gomilom prtljaga, smestio pred najluksuzniji hotel „Srpski kralj“ i tu, na suncu, zaspao.

Kralj Aleksandar i kraljica Marija na dan venčanja 1922, Foto: Wikimedia Commons/Bain News Service, publisher

Kad je to čuo, Nušić lično je urgirao da se čoveku nađe smeštaj, jer je ovaj došao da u ime portugalske vlade bude gost na svadbi, ali i da posle svečanosti otvori diplomatsko predstavništvo.

PROČITAJTE JOŠ

Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala.

Jedini kojima je bio zabranjen dolazak bili su Bugari – sećanje na zločine koje je nad Srbima počinila ova vojska tokom Prvog svetskog rata bilo je još uvek suviše sveže i očigledno jače od diplomatske etikecije.

Seriju „Aleksandar od Jugoslavije“ gledaoci mogu pretpremijerno da prate svakog petka na portalu Nova.rs od 12 sati, dok je televizijska premijera zakazana svakog ponedeljka od 21 sat na TV Nova S.

Novu S možete pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar