Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a na snimanju Nušićijade Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za mene kao učesnika, Nušićijada je počela onda kada je zabranjena. Da se to nije desilo, ko zna da li bih bio njen deo, kaže za Nova.rs  Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a,  dodajući da mu je s jedne strane drago što je postao postao deo te prognane a slobodne ekipe, ali mu je istovremeno žao što su bili osuđeni da se po šumama i gorama naše zemlje ponosne snalaze.

Ni ohole vlasti, ni uporna korona, nisu zaustavile treću Nušićijadu u izgnanstvu koja će biti održana od 3. do 5. septembra na TV Nova S. Ona opštinska ove godine je simbolično obeležena u Ivanjici zbog epidemiološke situacije. Prognana a slobodna, pod sloganom „Ako ne govorimo sad, biće dockan“ (Branislav Nušić, „Sumnjivo lice“), i ove godine će nastaviti tradiciju i okupiti glumce, književnike, novinare, satiričare, aforističare, karikaturiste … zahvaljujući Udruženju građana KudeS (Inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije) koje je iniciralo njenu obnovu i organizovalo ovaj festival sve do 2018. kada mu je lokalna vlast protiv pravno oduzelo ingerencije.

– Ono što bi trebalo da bude dostupno svakom čoveku u našoj zemlji jednostavno je prognano, i mora da traži nekakva alternativna, skrovita mesta, gde bi jedna takav manifestacija mogla da se održi – smatra Ćulibrk.

Ono što se desilo sa ovim festivalom, napominje, dešava se nažalost u celoj zemlji.

– Nije to samo Ivanjica. Ona je samo jedna od lokalnih samouprava u kojoj su se stvari okrenule za 180 stepeni od kako je vlast Srpske napredne stranke shvatila da je ona za sve zadužena i da ona treba da kontroliše i kritiku, čak i satiru i humor. Sve ono što bi trebalo da posluži ljudima da se malo razonode, opuste, da kroz neku šalu i smeh lakše podnesu ovu svakodnevicu, čak i to više nije dozvoljeno. I mislim da je to najveći problem u ovoj zemlji, zato što će se ta Ivanjica proširiti po celoj Srbiji a mislim da se već proširila. I to ne samo na nju, nego se već kako vidim proširila i na Mađarsku, Tursku, na Belorusiju, lagano zahvata ceo svet – objašnjava naš sagovornik.

Milan Ćulibrk na snimanju Nušičijade, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vlast, kako kaže naš sagovornik, nikako ne može da shvati da će joj se sve ono što je zabranjeno na kraju obiti o glavu.

–  Proše godine smo imali dve Nušićijade, jednu u Ivanjici a jednu u Beogradu, ovu prognanu. A to se nikad ne bi desilo da ta izvorna nije zabranjena u Ivanjici, pa su ljudi iz više delova Srbije mogli na drugom mestu da vide one koji misle svojom glavom i govore ono što zaiste misle i u šta veruju, koliko god se to nekom sviđalo ili nesviđalo. Osnovno ljudsko pravo je sloboda mišljenja, čak i ako je pogrešno. A ovo nije pogrešno, nego ono što slušamo preko mejn strim medija a to su laži, manipulacije, a istina je proterana.

Zahvaljujući koroni, ova Nušićijada je bila primorana da traži alternativne kanale, nastavlja Milan Ćulibrk i dodaje da veruje da će sada dopreti do mnogo većeg broja slušalaca i gledalaca nego što je to moglo dok se održavala fizički u nekom realnom prostoru i vremenu.

– Tako da je i to jedna od posledica zabrane. Dakle, da nije bilo zabrane ništa od toga se ne bi desilo i ja ne znam kada će i ova i sve vlasti buduće i bivše u Srbiji shvatiti da ne možete ljudima zabraniti da misle i da govore.

Smatra da je Nušić danas aktuelniji nego kada je bio živ.

– Žao mi je što danas nemamo jednog Nušića koji bi mogao da opiše ministre poput Stefanovića, Vulina, premijerku Brnabić, suprugu bivšeg predsednika države poput Dragice Nikolić, da ne nabrajam dalje, ima kandidata koliko hoćete. Mi smo danas došli u situaciju da svi oni koji misle svojom glavom su državni neprijatelji i izdajnici ove zemlje. Sreskih špijuna imate na svakom ćošku i svakom koraku, čak se vlast potrudila da formira vladine i nevladine organizacije koje će to da rade umesto njih – zaključuje Milan Ćulibrk.

Prognanu a slobodnu Nušićijadu, pod sloganom „Ako ne govorimo sad, biće dockan“ ( Branislav Nušić, „Sumnjivo lice“) osim na TV Nova S, možete pratiti i na društvenim mrežama kao i na Jutjub kanalu festivala Nušićijada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare