Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pred svečanu premijeru filma "Vikend sa ćaletom", koja je održana u četvrtak u Kombank dvorani, Bane Vidaković je medijima izjavio da ovo ostvarenje Miroslava Momčilovića odstupa od trenutno popularnih filmova "sa pucačinom" i da je preplavljen emocijama. Svako ko je odgledao "Vikend sa ćaletom" sasvim bi se složio s ovom konstatacijom, a oni koji žele da ga odgledaju sigurno se neće pokajati, jer ako bi se jednom rečju ovaj film opisao, to bi upravo bila - emocija.

Razloga za gledanje „Vikenda sa ćaletom“ je mnogo, i ako izuzmemo neizvesnu sudbinu bioskopa (i pozorišta) u narednom periodu s obzirom na epidemiološku situaciju.

Ova tužna komedija, kako je film opisivan i pre nego se našao na platnu, u fokusu ima porodicu i njenu srž bez obzira na okolnosti u kojima se njeni članovi nalaze.

PROČITAJTE JOŠ

Nenada Jezdića (koji u filmu tumači glavni lik) kao glumca vidimo u novoj dimenziji sa izuzetno dubokom emocijom. Kašika, Jezdićev lik, u „Vikendu sa ćaletom“ je ono što bi se u književnosti definisalo kao lik u razvoju. Nekadašnjem robijašu i kriminalcu njegov jedanaestogodišnji sin, koga nije video pet godina, za samo jedan vikend uspe da promeni odnos prema životu, ali i prema sebi samom.

Kad smo kod Kašikinog sina Ogija, mora se istaći i maestralna gluma malog Vase Vraneša. Fascinantna je njegova zrelost, iako je samo dečak koji ide u peti razred i mora da čita lektiru. On je zbunjen u lavirintu života koji mu je nametnut. Pokušava da shvati čime se to njegov tata bavi, zašto su se njegovi mama i tata rastali, kako to da odjednom ima petogodišnju sestru koju nije rodila njegova mama, na početku je rezervisan prema ocu i u stalnoj je borbi između toga da želi da udovolji ocu koji boluje od smrtonosne bolesti i toga da mora da ispoštuje časove klavira i školske obaveze.

Kašikin nerazdvojni prijatelj, koga tumači Bane Vidaković, posebno je zanimljiv lik. Iako slabog obrazovanja, koje je na filmu često i izvor smeha, simbolizuje odanost i dobrotu. On ne samo da godinama unazad „čuva leđa“ svom prijatelju, nego je i njegovom sinu bezuslovno posvećen.

Još jedna zvezda filma je i Džej Ramadanovski, koji je, kako je Jezdić pred premijeru istakao, bio velika inspiracija za lik Kašike, odnosno za buđenje njegove emocije u zajedničkim scenama (u kafani, naravno).

Komičnih situacija kojima film obiluje, kako radnja odmiče sve je manje, da bi na kraju sasvim iščezle. Ostaje poenta i suština da nema tog grubog i problematičnog karaktera koji ne može da promeni čista i bezuslovna ljubav.

I zato morate pogledati film „Vikend sa ćaletom“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.