Pluća
Pluća; Foto: Mihai Barbu / Panthermedia / Profimedia

Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina je u poslednjih 30 godina porastao za gotovo 80 odsto, rezultati su najveće studije koja se bavi tom tematikom. Globalni broj obolelih od raka porastao je sa 1.82 miliona 1990. godina na 3.26 miliona 2019. godine, dok je smrtnost od raka osoba mlađih od 50 godina porasla za 27 odsto.

Istraživanje je pokazalo da na svetu godišnje od raka umre više od milion ljudi mlađih od 50 godina. Stručnjaci za sada ne mogu sa sigurnošću da kažu šta stoji iza tako velikog porasta obolelih od karcinoma, ali smatraju da su među uzrocima loša ishrana, konzumiranje alkohola i cigareta, slaba fizička aktivnost i gojaznost.

Foto: Shutterstock

Prvo istraživanje takve vrste koje je ispitalo problem na globalnom nivou

„Od 1990. godine oboljevanje i smrtnost od karcinoma značajno su porasli na globalnom nivou. Podsticanje zdravog stila života; što uključuje smanjeno konzumiranje cigareta i alkohola, zdravu ishranu i odgovarajuće aktivnosti na otvorenom, mogle bi da smanje rizik od takvih oboljenja“, naveli su naučnici u istraživanju, a preneo Gardijan.

Foto: Shutterstock

Prethodne studije su pokazale su da je u poslednjih nekoliko godina u raznim delovima sveta u porastu učestalost pojave raka kod mlađih od 50 godina. Ali najnovije istraživanje koje su sproveli Univerzitet Edinburg u Škotskoj i Medicinski fakultet u Kini prvi su koji su se bavili tim pitanjem na globalnoj nivou i istražili faktore rizika za mlađe odrasle osobe.

Većina prethodnih studija bila je usredsređena na regionalne i nacionalne razlike. Naučnici su u ovoj globalnoj studiji analizirali podatke iz 204 zemlje koji pokrivaju 29 vrsta raka. Proučili su nove slučajeve, smrtne slučajeve, zdravstvene posledice i činioce rizika za ljude u od 14 do 49 godina kako bi procenili promenu situacije između 1990. i 2019. godine.

Ilustracija: Shutterstock

Porast slučajeva raka od 79 odsto

U 2019. je bilo 3.26 miliona novih dijagnoza raka među mlađima od 50 godina, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na 1990. godinu. Rak dojke predstavljao je najveći broj slučajeva i povezanih smrti. Između 1990. i 2019. godine najbrže je porastao broj slučajeva ranog početka raka dušnika i prostate.

Godine 2019. je 1.06 miliona osoba mlađih od 50 godina umrlo od raka, što je povećanje od 27 odsto u odnosu na brojku iz 1990. godine. Nakon raka dojke, najveći broj smrtnih slučajeva povezan je sa rakom dušnika, pluća, želuca i creva. Najveće povećanje broja smrtnih slučajeva zabeleženo je među osobama s rakom bubrega ili jajnika.

Foto:Tanjug/AP Photo

Najveće stope novih dijagnoza raka su u 2019. zabeležene u Severnoj Americi, Okeaniji i zapadnoj Evropi. Zemlje sa niskim i srednjim prihodima takođe su bile pogođene, a najviše stope smrtnosti među mlađima od 50 godina bile su u Okeaniji, istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

Autorka studije lekarka Ksu Li iz Centra za globalno zdravlje pri Institutu Ašer Univerziteta u Edinburgu, rekla je da je rak među mlađima od 50 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu imao uzlazni trend od 1990. do 2010. godine, ali da je ukupna stopa oboljevanja ostala stabilna od 2010. do 2019. godine.

Pročitajte još...

„Srećom, godišnja stopa smrtnosti od raka u tom dobu u Ujedinjenom Kraljevstvu stalno opada, što je potvrda vanrednih napora u lečenju raka u poslednjih 30 godina“, dodala je.

Objava studije u časopisu „BMJ Oncology“ usledila je nakon što je dobrotvorna organizacija „Cancer Research UK“ utvrdila da je napredak u lečenju raka pomogao da se spase 1.2 miliona života u Velikoj Britaniji od sredine 1980-ih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar