Podgorica Joanikije
Foto: Privatna arhiva

Nekoliko hiljada vernika okupilo se večeras ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kako bi dočekalo novoizabranog mitropolita crnogrosko-primorskog Joanikija Mićovića.

Dočeku prisustvuje crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sa porodicom, ali i ministri Vesna Bratić i Aleksandar Stijović, kao i predsednik Skupštine Aleksa Bečić. Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić nalaze se u unutrašnjosti Sabornog hrama.

Podgorica Joanikije
Foto: Privatna arhiva

Kako je objavljeno, od vernika se traži da poštuju sve važeće epidemiološke mere.

Mitropolit Joanikije sinoć je stigao u eparhiju budimljansko-nikšićku, na čijem je čelu bio do 29. maja ove godine.

Podgorica Joanikije
Foto: Privatna arhiva

Njega je sačekalo nekoliko hiljada vernika koji su došli da i zvanično pozdrave novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog.

 

Neposredno pred ulazak u hram Hristovog Vaskrsenja, zabeležen je emotivan susret mitropolita Joanikija i premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića. Okupljeni su ih pozdravili aplauzom, nakon čega je, prema svedočenju očevidaca, predsednik Vlade Crne Gore zaplakao.

Podgorica Joanikije
Foto: Privatna arhiva

 

Krivokapić je u obraćanju mitropolitu Joanikiju rekao da ne bi uradio ništa što je na štetu SPC-a i obećao da će Temeljni ugovor sa tom verskom zajednicom biti potpisan.

On je pre par dana u Patrijaršiji u Beogradu odbio da potpiše Temeljni ugovor, a ovom prilikom zatražio je oprost od Joanikija ako je, kako je rekao, uradio išta loše.

Podsetimo, Sveti Arhijerejski Sabor SPC 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, i to aklamacijom, što znači da glasanja nije bilo. Patrijarh Porfirije je svojim episkopima predložio samo Joanikija za poziciju blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a oni su njegovu želju ispoštovali.

Svečano ustoličenje Joanikija najavljeno je za naredni period, uz prisustvo Patrijarha Porifrija i brojnih vladika SPC.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram