U Krivom Rogu, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Vladmira Zelenskog, u toku su evakuacije stanovnika zbog oštećenja lokalne brane Karačun do kojih je došlo nakon granatiranja sa ruske strane. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, brana je gađana sa osam krstarećih raketa kao osveta ruske vojske zbog poraza na frontu koji su im nanele ukrajinske trupe.

Kako se navodi, ruski udari teško su oštetili branu i obližnju crpnu stanicu, što je dovelo do ispuštanja ogromne količine vode u reku Ingulec. Nivo vode porastao je za čak 2.5 metara, zbog čega je došlo do izlivanja u pojedinim delovima grada.

Reka, koja se izlila iz korita tokom noći, oštetila je najmanje 110 kuća i odnela nekoliko mostova.

Kiril Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika, rekao je da su dva okruga grada u opasnosti od poplava. Stanovnici tih okruga, uključujući i sam centar grada, zamoljeni su da odu.

Brana gađana zbog mostova kod Hersona?

Voda se kreće nizvodno do Hersona, gde će verovatno oštetiti ili odneti pontonske mostove koje ukrajinske trupe koriste za napad na grad.

“Ruske snage su verovatno gađale branu Karačun kako bi oštetile ukrajinske pontonske mostove dalje nizvodno“, izvestio je istraživački centar Institut za proučavanje rata.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kako se navodi u saopštenju, ukrajinske trupe pokušavaju da prošire mostove preko reke Ingulec u blizini Davidiv Brida u okviru tekuće kontraofanzive u Hersonu.

Zelenski: Rusi su slabići koji vode rat protiv civila

Zelenski se u svom noćnom obraćanju osvrnuo na najnovije ruske udare, nazvavši Putinove oružane snage “slabićama“ i “teroristima“.

Pročitajte još:

„Vaši raketni napadi danas, ruske rakete gađaju Krivi Rih, branu Karačunivskog rezervoara, objekte koji nemaju nikakvu vojnu vrednost. Vi ste slabići koji vode rat protiv civila, nitkovi koji, pobegavši sa bojnog polja, pokušavaju da nanesu zlo odnekud iz daleka”, rekao je Zelenski i dodao da se ukrajinska vojska “kreće samo u jednom pravcu – napred i ka pobedi“.

Ukrajinske trupe nastavljaju da se bore u Harkovskoj oblasti gde je iznenadna kontraofanziva naterala ruske snage na povlačenje u pravcu Donbasa na istoku.

Istovremeno, deo ukrajinksih snaga pokušava da napravi proboj na jugu, u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, gde su na meti bili mostovi koji vode ka gradu Herson na zapadnoj strani reke Dnjepar. Herson, kao i istoimena oblast, u ruskim rukama su od početka aprila.

BONUS VIDEO Izium – grad koji na svakoj zgradi ima ožiljke rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare