Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Tačno 200 dana od početka rata u Ukrajini na frontu se dogodilo veliki preokret. Ukrajinska vojska uspela je da potisne rusku vojsku iz Harkovske oblasti, oslobodi čak 2.000 kvadratnih kilometara teritorije i natera ruske trupe na povlačenje. Prema rečima prvog čoveka Ukrajine Vladmira Zelenskog, oslobođeno je više od 30 naselja, a ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da su njihove trupe stigne na 50-ak kilometara od ruske granice. Kako je Ukrajina uspela tako brzo i lako da natera Ruse na beg?

Ukrajinska vojska uspela je da uđe u nekoliko gradova u Harkovskoj oblasti poput Krupjanska, Izijuma i Balaklije – ključnim tačkama za snabdevanje ruske vojske na tom delu fronta.

U delove Krupjanska ukrajinska vojska ušla je 10. septembra, istog dana i u deo Izijuma, dok je Balakliju oslobodila dan ranije. Iz ovih gradova stižu snimci i fotografije na kojima se vide ukrajinske zastave na trgovima i lokalno stanovništvo koje uz suze i zagrljaje dočekuje ukrajinsku vojsku.

„Ovih dana ruska vojska pokazuje sve od sebe – pokazuje leđa. I, na kraju krajeva, za njih je dobar izbor da pobegnu. U Ukrajini nema i neće biti mesta za okupatore“, rekao je Zelenski u video obraćanju i dodao da se „kretanje ukrajinskih vojnika na frontu nastavlja u različitim pravcima“.

Foto: Vuk Milosavljević

Dan ranije, Rusija je priznala da povlači svoje snage iz delova Harkovske oblasti. Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane, rekao je da se ruske trupe prebacuju u Donjecku oblast što je potez kojim se, kako kaže, osigurava sprovođenje ciljeva „specijalne vojne operacije“, odnosno „potpuno oslobođenje Donbasa“.

Dimna zavesa na jugu

Napredovanje ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, čini se, iznenadilo je rusku vojsku, ali iz Kijeva kažu da je to od početka bio plan.

Naime, ukrajinski kontranapad počeo je 29. avgusta i u prvim danima je bio fokusiran na Hersonsku oblast na jugu, koja je pod ruskom kontrolom od početka aprila. Ukrajinska vojska gađala je američkim raketama HIMARS mostove na reci Dnjepar na čijoj se zapadnoj obali nalazi grad Herson. Činilo se da je glavni cilj da se odseču ruske trupe smeštene u samom gradu i onemogući im dopremanje artiljerije i opreme. Danima na meti je bio Antonovski most, najveći i najvažniji most koji vodi preko reke Dnjepar do Hersona.

Pročitajte još:

Takođe, ukrajinska vojska uspela je da povrati nekoliko sela u Hersonskoj oblasti, blizu linije koja deli tu oblast od susedne Nikolajevske oblasti. Činilo se da je Ukrajina igra na sve ili ništa u Hersonu u pokušaju da oslobodi te teritorije pre nego što vojno-civilna uprava koju je nametnula ruska vojska organizuje refrendum o pripajanju Rusiji, slično Krimskom refrendumu iz 2014. godine.

Pucalo se oko nuklearne elektarne Zaporožje, nekoliko napada zabeleženo je i na Krimu, uključujući i onaj kada je u napadu na jednu vazdušnu bazu uništeno najmanje devet ruskih aviona.

Napad gde su Rusi najmanje očekivali

Rusija je premestila određen broj trupa u Hersonsku oblast, u pokušaju da zastavi dalje napredovanje ukrajinske vojske na jugu. Upravo u tom trenutku, Ukrajinci su napali na severoistoku.

„Južna ofanziva je bila kampanja dezinformacija kako bi se Rusija odvratila od prave ofanzive koja se spremala u regionu Harkova. Rusija je mislila da će kontranapad biti na jugu i pomerila je svoju opremu. Tada se ofanziva desila tamo gde su najmanje očekivali, što je izazvalo paniku i bekstvo“, rekao je Taras Berezovec, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost koji je sada deo brigade Bohun u okrviru Ukrajinskih specijalnih snaga.

Ukrajina Rusija rat Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Kako je dodao, „naši momci (ukrajinska vojska prim. aut.) u Harkovu dobili su najbolje zapadno oružje, uglavnom američko“.

Otkriven broj poginulih ruskih vojnika?

Mihail Hodorkovski, Putinov oponent i bivši ruski oligarh u egzilu, objavio je na Tviteru da je ruska vojska izgubila tačno 48.759 vojnika od početka rata u Ukrajini 24. februara. Hodorkovski je objavio fotografiju zvaničnog dokumenta ruskog Ministarstva finansija u kojem se navodi da je Rusija od 28. avgusta porodicama stradalih vojnika isplatila 361,4 milijarde rubalja odnosno 7,4 miliona za svakog stradalog vojnika što navodno pokazuje da ih je dosad poginulo 48.759.

Hodorkovski u nastavku navodi da broj ne uključuje nestale vojnike, ali i one koje se bore pod zastavama separatista iz Donjecka i Luganska. Taj broj je nešto viši nego što procenjuju zapadni obaveštajci, a nešto niži nego što tvrde Ukrajinci.

Podsetimo, SAD je dostavio Ukrajini moćni raketi sistem HIMARS, za koji su stručnjaci tvrdili da bi mogao da dovede do preokreta na frontu.

Takođe, prema navodima „Njujork tajmsa“ u američki obaveštajci pomogli su Ukrajini u planiranju i pripremi kontraofanzive. Kako navodi ovaj američki medij, visoki ukrajinski zvaničnici pojačali su razmenu obaveštajnih podataka sa svojim američkim kolegama tokom leta“, što je pomoglo da Ukrajina ostvari dramatične prednosti na severoistoku poslednjih dana.

BONUS VIDEO Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare