Milorad Dodik, Vladimir Putin Foto: Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak se ponovo sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a tokom susreta u Sankt Peterburgu potvrdili su jačanje uzajamnih veza i optuživali zapad za navodno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Dodik je u Sankt Peterburgu boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu. U delu susreta koji su mogle da snime televizijske kamere videlo se kako Putin izbegava Dodikove napadne pokušaje da se s njim grli i ljubi. pri čemu je ruski predsednik insistirao samo na rukovanju.

U snimljenim tonskim isečcima je kazao kako se raduje jer je Dodik došao u Sankt Peterburg, a izrazio je zadovoljstvo zbog toga što bosanski Srbi stalno rade na jačanju veza s Rusijom. Rekao je i da insistira na poštovanju Dejtona.

“Znate da je naš stav u odnosu na Dejton stalni i nepromenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije”, kazao je Putin.

Dodik se zahvaljivao Putinu

Dodik se Putinu zahvaljivao na “principijelnim stavovima” u odnosu prema BiH, dodajući kako je Rusija jedina država-svedok koja poštuje taj sporazum kako je napisan.

Žalio se na odnos Zapada za koji je rekao da derogira prava Srba u BiH, tvrdeći kako je dokaz tome usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Potvrdio je da će lično i kroz uticaj koji ima na sistem odlučivanja u BiH nastaviti da blokira uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hvalio Rusiju

“Mi ostajemo istrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama”, kazao je Dodik koji je ranije otvoreno branio rusku agresiju i pravdao rat protiv Ukrajine.

On je nakon toga interpretirajući taj razgovor za Televiziju RS (RTRS) dodatno hvalio Rusiju tvrdeći kako je njena ekonomija sada četvrta na svetu, a Putina je nazvao liderom koji razume šta se dešava u svetu.

Govorio je i da je Zapad ponovo pokušao da izigra Rusiju, prenosi N1.

“Vidim da je ovde u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće”, kazao je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare