Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Dvadeset miliona građana Delhija zapravo udiše smog jer je indeks kvaliteta vazduha (AQI) probio "teške" i "opasne" kategorije u gotovo svim nadzornim stanicama u indijskom glavnom gradu, zbog čega je zatraženo da se zatvore škole, prenosi Hina.

AQI je premašio 450 na mnogim mestima u četvrtak ujutro, prema podacima središnjeg tela za kontrolu zagađenja.

Vrednost iznad 400 utiče na zdrave ljude, a ozbiljno pogađa one s postojećim bolestima, rekla je savezna vlada.

„Ono što se događa sa zagađenjem vazduha u Delhiju nije ništa drugo nego zločin protiv čovečnosti!“ napisao je ugledni kolumnista Suhel Seth na Tviteru. „To je potpuni kolaps odgovornosti“, dodao je.

Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Roditelji pozvali da se zatvore škole

Najzagađeniji glavni grad na svetu prekriven je smogom svake zime jer hladan i težak vazduh zadržava građevinsku prašinu od isparavanja vozila i dim od spaljivanja useva u susednim državama kako bi se polja očistila za sledeći usev.

PROČITAJTE JOŠ:

Niže temperature, hladniji vetrovi i promena njihovog smera u to vrieme povremeno pogoršavaju kvalitet vazduha. Roditelji i ekolozi pozvali su da se zatvore škole.

„Znam da deca ne glasaju za vas, ali svejedno, zahtevam od svih glavnih ministara u Delhiju (regiji glavnog grada) da odmah zatvore sve škole“, napisao je ekološki aktivista Vimlendu Jha na Twitteru.

„Nije normalno udisati 500+ AQI, ne za našu decu, a već svako treće dete ima neki plućni problem“, poručio je.

Delhi je ove nedelje prekinuo većinu građevinarskih radova i radova na rušenju da smanji zagađenje i pozvao građane da se zajedno voze u automobilima i na motociklima, rade od kuće kad je to moguće i smanje upotrebu uglja i drva za ogrev.

BONUS VIDEO: Žive u crnoj magli od gustog dima: Leskovčani na ekološku krizu odgovorili patrolom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar