Foto:EPA-EFE/DNIPROPETROVSK OBLAST STATE ADMINISTRATION

Ukrajinska vojska pokrenula je dugo očekivani kontranapad na okupatorske ruske snage, otvarajući ključnu fazu u ratu koja ima za cilj obnavljanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine, piše Vašington post.

Ukrajinske trupe su u sredu uveče intenzivirale svoje napade na liniji fronta na jugoistoku zemlje, prema rečima više pojedinaca u oružanim snagama, u značajnom prodoru ka teritoriji koju je okupirala Rusija. Četiri pripadnika vojske, uključujući više oficira, govorili su pod uslovom anonimnosti za Vašington post jer nisu bili ovlašćeni da javno razgovaraju o dešavanjima na bojnom polju.

Ukrajinske trupe imaju specijalizovane jedinice za napade zapadnim oružjem i obučene od strane NATO-a.

Foto: REUTERS/Stringer

Ruski vojni blogeri su takođe izvestili o teškim borbama u regionu Zaporožja, delu linije fronta koji se dugo smatrao verovatnom lokacijom nove ukrajinske ofanzive. Kijevske snage bi mogle da imaju za cilj da preseku takozvani kopneni most između Rusije i okupiranog poluostrva Krim, presecajući ključne ruske linije snabdevanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je u četvrtak delove južnog regiona Hersona, obilazeći područja pogođena katastrofom i razgovarajući sa evakuisanim ljudima nakon što je oštećenje brane Kahovka izazvalo razorne poplave i mnoge ostavilo bez krova nad glavom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar