Valerij Zalužni Foto:SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Nakon što su pojedini mediji preneli informaciju da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni podneo ostavku, oglasio se ukrajinsko Ministarstvo odbrane i na Telegramu poručilo da to nije istina.

„Dragi novinari, odmah ćemo svima odgovoriti: Ne, to nije istina“, kratko su poručili, a prenosi Index.hr.

Poslanik ukrajinske skupštine, Aleksej Gončarenko, podelio je ranije na svom „Telegram“ nalogu da je Zalužni najavio ostavku.

„Zalužni je najavio ostavku, ali ukaza još nema. Ponuđeno mu je mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja. Odbio“, napisao je Gončarenko, a preneo je Blic.

Bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Bereza takođe je saopštio tu odluku Zalužnog.

„Moji izvori iz kabineta predsednika javili su da je Zalužni razrešen dužnosti vrhovnog komandanta! Želim da informacije ne budu potvrđene, ali ovo je već drugi izvor“, navodi se u objavi Bereze.

Juče je ministar odbrane Rustem Umerov na svom „Fejsbuk“ nalogu napisao da njegovo odeljenje sprovodi neplanirane provere sistema u regionima.

„Snimili smo mnogo prekršaja“, naveo je Umerov na svom profilu, ali nije naveo detalje provere.

Prema pisanju „Ctrane“, danas su u Ukrajinu stigla tri generalna inspektora — iz Ministarstva odbrane SAD, Stejt departmenta i USAID-a. Njihovi sastanci sa implementatorima, partnerima i ukrajinskom vladom će pomoći u jačanju nadzora i odgovornosti nad pomoći SAD Ukrajini, prenosi ukrajinski portal.

Prethodno su mediji pisali o nesuglasicama između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

O sukobu su počeli da pričaju nakon Zalužnijevog otvorenog intervjua časopisu The Economist, u kojem je priznao da je kontraofanziva zašla u ćorsokak. To je izazvalo oštre kritike šefa kijevskog režima, koji je zapravo pozvao vojnog čoveka da se „kloni politike“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar