Izraelska vojska u ponedeljak je održala projekciju za medije na kojoj je pokazala nove nemontirane snimke, uključujući i one pronađene na telesnim kamerama koje su nosili borci Hamasa tokom napada, u pokušaju da podseti svet na brutalnost napada na Izrael pre dve nedelje.

Snimak kontrolne kamere, isečen zajedno sa snimcima video nadzora, kamera na kontrolnoj tabli automobila i mobilnih telefona Hamasovih naoružanih napadača i žrtava, do najsitnijih detalja prikazuje užas koji se odigrao na muzičkom festivalu i porodičnim četvrtima u južnom Izraelu.

Izraelska vojska je takođe objavila snimke za koje se navodi da su pronađeni na mrtvim pripadnicima Hamasa, sa detaljima o operativnom planiranju i uputstvima za napade na naselja i uzimanje talaca.

Video dužine 43 minuta koji je u ponedeljak prikazan u Tel Avivu izdvojen je od stotina sati snimaka prikupljenih od napada 7. oktobra, saopštila je izraelska vojska. Na njemu se nalaze snimci naoružanih Hamasovih boraca koji navijaju sa očiglednim veseljem dok pucaju u civile na putu, a kasnije hodaju stazama kibuca i ubijaju roditelje i decu u njihovim domovima.

Šokantan sadržaj

Jedna traumatična sekvenca, snimljena u kibucu, prikazuje oca kako gura svoja dva sina u nadzemno sklonište, nekoliko sekundi pre nego što su Hamasovi naoružani napadači bacili granatu, ubivši oca i ranivši dečake. Nakon što su se dva dečaka, krvava i u šoku, oteturala nazad u svoj dom vrišteći, napadač Hamasa je mirno ušao i pogledao u frižider ispred njih, zastajući da popije piće pre nego što je ponovo izašao, piše Blic.

Vojska Izrael
Vojska Izraela Foto:JALAA MAREY / AFP / Profimedia

„Tata je mrtav, ovo nije šala“, rekao je jedan dečak kroz suze svom bratu i upitao: „Zašto sam živ“.

Njegov brat je, s druge strane, očigledno bio zaslepljen udarom granate. Vojni portparol koji je bio na projekciji nije mogao da kaže da li su dečaci preživeli.

Postoji i audio snimak jednog od naoružanih napadača Hamasa kako sa telefona žrtve zove svoje roditelje kući u Gazi da se pohvali da je „golim rukama ubio najmanje 10 Jevreja“.

Vojska Izraela Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Molim vas, otvorite Vacap i vidite koliko ih je mrtvih. Mama, tvoj sin je heroj“, više puta je molio roditelje, očigledno misleći na fotografije ili video zapise koje je poslao kući na kojima se vidi napad.

Druga sekvenca prikazuje borca Hamasa koji puca u nešto što se čini kao mrtva tela civila u kibucu, kao i kako pokušava da odrubi glavu osobi koja je izgleda još živa koristeći baštensku motiku. Snimci, neki uzeti sa mobilnih telefona žrtava, takođe pokazuju strah onih koji su se krili u sigurnim sobama i skloništima dok su se približavali zvuci pucnjave i eksplozije.

Izrael Palestina sukob vojska
Vojska Izraela Foto:Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Frustracija izraelske vojske

Obraćajući se okupljenim međunarodnim medijima nakon projekcije, general-major Majkl Edelštajn, bivši komandant divizije IDF u Gazi, rekao je da je „šokiran“ izveštavanjem.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Vidimo da neki od kanala pokušavaju da uporede šta Izrael radi i šta rade ovi podli teroristi. Ne mogu da razumem nekoga ko to poredi“, rekao je Edelštajn.

Više od 1.400 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa 7. oktobra, prema izraelskim vlastima, velika većina njih u početnoj fazi napada. Veruje se da je više od 220 uzeto za taoce i odvedeno u Gazu. Ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, kaže da je više od 5.000 Palestinaca ubijeno otkako su izraelski vazdušni napadi počeli kao odgovor, a prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja na okupiranoj Zapadnoj obali, 91 Palestinac je tamo ubijen od 7. oktobra.

Pročitajte još...

Izraelska vojska je takođe objavila dva uputstva uzeta od mrtvih napadača Hamasa, koja sadrže detaljne planove za napad i uzimanje talaca.

„Morate streljati što više žrtava, uzeti taoce i neke od njih automobilima odvesti do Pojasa Gaze“, stoji u jednom delu priručnika.

U posebnom dokumentu koji se posebno bavi taocima, pripadnicima Hamasa je naređeno da „ubiju problematične i one koji predstavljaju pretnju“ i da okupe druge da ih koriste kao „topovsko meso“.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare