Foto: Edouard Monfrais-Albertini / AFP / CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Jedanaest francuskih aerodroma evakuisano je u sredu zbog upozorenja o bombi, potvrdila je francuska uprava civilnog vazduhoplovstva. Na pojedinim aerodromima je u toku evakuacija ljudi, a na nekim aerodromima su putnici i osoblje već evakuisani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je francuskom listu Le Parisien da je „nekoliko aerodroma dobilo pretnje napadom“ putem mejla, dodajući da se „primenjuje princip predostrožnosti“ i da su aerodromi evakuisani radi bezbednosnih provera.

Aerodromi u Bordou, Lionu, Renu, Lilu, Tuluzu, Pariz Boveu, Nici, Strazburu, Bijaricu, Pou i Nantu evakuisani su u sredu ujutru nakon što je policija opisala kao pretnje bombom ili sumnju paketi, prenosi Local France.

Letovi na ovim aerodromima su obustavljeni, neki su sada nastavljeni, ali putnici mogu očekivati kašnjenja od nekoliko sati.

Na aerodromu Lil-Leskin, upozorenje je dato nakon prijema anonimnih pretnji meilom nešto posle 10.00 sati i zgrada je hitno evakuisana.

Portparol francuske vazduhoplovne vlasti DGAC potvrdio je da su neki aerodromi evakuisani nakon što su pretnje bombom primljene „bilo telefonom ili putem mejla“, dok su drugi sproveli procedure evakuacije nakon što su otkriveni sumnjivi paketi.

Situacija se malo smirila, letovi kasne

DGAC-ova onlajn kontrolna tabla pokazuje značajna kašnjenja. Putnici su se zbunili na društvenim mrežama, a neki očigledno nisu znali ništa o tome zašto ih izvode sa aerodroma.

Većina aerodroma je dozvolila putnicima da se vrate nakon obavljene provere, a bezbednosne operacije su trajale između jednog i dva sata.

U Bronu je uzbuna završena, signalni toranj i dva aviona su evakuisani, pretresi su obavljeni i ništa nije otkriveno. Pretnje je dobio i aerodrom u Nici, ali je uzbuna već okončana.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je to komad prtljaga napušten na terminalu 1 koji je neutralisan. Aerodrom Strazbur-Enčajm je, takođe, primio u podne preteći meil u kome je pomenuta pretnja bombom.

Evakuisano je 200 do 300 putnika, a osoblje se vratilo u prostorije aerodroma.

Francuska je od petka uveče podigla bezbednost na najviši stepen nakon što je ubijen učitelj u školi francuskom gradu Aras.

Versajski dvorac i Luvr ponovo evakuisani

Od uzbune, nacionalni lokaliteti, uključujući Versajsku palatu i galeriju Luvr, evakuisani su nakon pretnji bombom, a ispostavilo se da su sve bile lažne uzbune. Versaj je evakuisan po treći put u sredu.

Versajski dvorac je i u utorak bio je zatvoren više od dva sata nakon pretnje bombom.

Pre toga, do evakuacije je došlo i u subotu. Pretnja je upućena kroz anonimnu poruku na sajtu moncommissariat.fr.

BONUS VIDEO: Hamas napao Izrael

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar