uragan Ida Foto:Jose ROMERO / AFP / Profimedia

Uragan Ida pogodio je danas Kubu, a preti da razornom snagom tokom vikenda pogodi i saveznu američku državu Luizijanu zbog čega je naređena evakuacija u glavnom gradu Nju Orleansu i širom priobalnog područja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ida je danas naglo ojačala i prešla iz nivoa tropske oluje u uragan, noseći sa sobom vertove brzine 128 kilometara po času dok je prelazila preko zapadne Kube ka Meksičkom zalivu.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Ida ojačati u izuzetno opasan uragan četvrte kategorije sa vetrovima jačine 225 kilometara na čas, pre nego što u subotu pogodi obalu juga SAD, prenosi AP.

uragan Ida Foto:ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel naredila je da se evakuišu svi koji žive van sistema nasipa koji štite grad od poplava.

Ona nije precizirala koliko ljudi živi u tim delovima, ali je upozorila građane koji imaju zdravstvene probleme i druge specijalne potrebe da brzo napuste ugroženo podrucje.

Latoja Kantrel je rekla da je oluja za kratko vreme mnogo ojačala i da nije moguće narediti obaveznu evakuaciju za ceo grad jer nema vremena.

Gradski zvaničnici upozorili su građane da budu pripremljeni na duže prekide struje i zatražili od starijeg stanovništva da razmotre evakuaciju.

uragan Ida Foto:Yamil LAGE / AFP / Profimedia

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Veston Brum proglasila je vanrednu situaciju i rekla da je grad rasporedio vreće s peskom na osam strateških lokacija pripremajući se za dolazak oluje, dodaje Glas Amerike.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje u četvrtak, a u petak rekao da je od predsednika SAD Džozefa Bajdena zatražio federalno proglašenje hitne situacije i pre nego što Ida stigne do američkog tla.

„Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećujucih uraganskih vetrova i obilnih padavina u neđelju i poneđeljak, posebno duž obale Louizijane“, upozoravaju iz centra za uragane.

Očekuje se da će oluja pogoditi Luizijanu na isti dan kao i uragan Katrina pre 16 godina, kada je opustošen veliki deo obale.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar