Foto:REUTERS/Brian Snyder

Tropska oluja Henri izazvala je poplave na severoistoku SAD, a više od 140.000 domova je ostalo bez struje.

PROČITAJTE JOŠ:

Oluja je u nedelju popodne zahvatila državu Rod Ajlend, da bi nakon toga krenula severozapadno, ka Konektikatu, javlja AP.

Pre toga je izlila ogromne količine kiše na područja jugozapadno od Nju DŽersija, da bi nakon toga pogodila severoistočnu Pensilvaniju.

Pljuskovi su zatvorili mostove, zatrpali puteve i zarobili neke ljude u vozilima.

Gradovi na plaži od Hemptona na Long Ajlendu do Kejp koda u Masačusetsu odahnuli su, jer su bili pošteđeni štete, dok druga područja Nove Engleske na severoistoku SAD, međutim, čekaju povratak oluje.

Nacionalni centar za uragane je saopštio da se očekuje da će Henri dodatno oslabiti i verovatno se zaustaviti u blizini državne linije Konektikat-Njujork, pre nego što se vrati nazad na istok kroz Novu Englesku i na kraju bude istisnut do Atlantskog okeana.

Zvaničnici Nove Engleske zabrinuti su zbog dodatnih količina padavina, nakon već rekordnih letnjih padavina. „Zemlja je toliko zasićena da je može poplaviti samo još jedan centimetar kiše“, saopštila je vlada Kontektikata.

Predsednik DŽo Bajden proglasio je stanje prirodne katastrofe u Masačusetsu, Rod Ajlendu i Konektikatu, najavljujući federalnu pomoć za oporavak tih država.

„Činimo sve što možemo da pomognemo tim državama da se pripreme, reaguju i oporave“, poručio je predsednik, koji je u nedelju takođe izrazio saučešće stanovnicima Tenesija, nakon što su poplave usled oluje ubile najmanje 22 osobe i prouzrokovale nestanak više desetina osoba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar