Ukrajinci Ruse iz drona zasipaju mešavinom toplijom od vukanske lave Foto: X

Na društvenim mrežama kruži video snimak koji prikazuje ukrajinsku bespilotnu letelicu kako kao svojevrsni bacač plamena zasipa ruske položaje rastopljenom užarenom materijom.

„U istočnoj Ukrajini, ukrajinska bespilotna letelica ispušta rastopljeni termit na drvored gde se kriju Rusi, zapalivši ga“, naveo je OSINT Technical, korisnik podataka iz otvorenih izvora na X-u, podelivši snimak koji cirkuliše na više ukrajinskih Telegram profila na kojima se objavljuju nove informacije o ratu.

Termit je mešavina aluminijumskoga praha i gvozdenog oksida (rđe), kod koje kada se zapali započinje snažna hemijska reakcija u kojoj nastaju aluminijum oksid i gvožđe, uz šta se može osloboditi temperatura viša od 2000 stepeni Celzijusa, tačnije do oko 2200 stepeni. Radi se o dvostruko višoj temperaturi od temperature vulkanske lave, kako prenosi Newsweek Science Channel.

Prema nekim informacijama, termit je sposoban da rastopi oklop vozila.

Ukrajinska vojska redovno deli snimke bespilotnih letelica koje prikazuju borbe na prvoj liniji. Nije jasno kada i gde je ovaj snimak nastao niti ko ga je prvi objavio. Ukrajinski Telegram kanali tvrde da je snimak nastao u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, gde ruske snage usmjeravaju svoje ubrzano napredovanje prema gradu Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu za ukrajinske snage.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare