Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ukrajina je zauzela više teritorija u regiji Kursk otkako je izvršila svoj upad 6. avgusta nego što je Rusija zauzela u Ukrajini od početka godine. U međuvremenu vrši i masovne napade bespilotnim letelicama na Moskvu, a projektil u Rostovskoj oblasti je navodno pogodio lokaciju S-300.

Ukrajinske snage sinoć su pogodile položaj moćnog ruskog protivvazdušnog sistema S-300 u blizini Novošahtinska u ruskoj Rostovskoj oblasti, izvestio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga. Eksplozije su zabeležene na ciljanim područjima. Tačnost udara se utvrđuje“, rekao je Glavni štab u svom izveštaju, ne navodeći više pojedinosti o posledicama.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak nastao sinoć u Rostovskoj oblasti, koji navodno prikazuje posledice ukrajinskog udara na sistem S-300.

Podsetimo, vlasti u Rostovskoj oblasti jutros su izvestile o rušenju ukrajinskog projektila u zapadnom delu regije. „Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava ni štete od pada krhotina“, objavio je guverner Vasilij Golubev na svom Telegram kanalu. Rusija obično ne komentariše svoje vojne gubitke nakon ukrajinskih udara.

Novošahtinsk se nalazi u severozapadnom delu Rostovske oblasti, otprilike 60 kilometara severno od Rostova na Donu i oko 15 kilometara istočno od ukrajinske granice i manje od 200 kilometara od linije fronta.

Pročitajte još:

S-300 je raketni sistem zemlja-vazduh iz sovjetske ere kreiran prvenstveno za presretanje vazdušnih ciljeva na velikim udaljenostima. „Valja napomenuti da ruske snage takođe koriste sisteme S-300 za napade na ukrajinske gradove, uništavanje stambenih zgrada i teroriziranje civilnog stanovništva“, objavio je ukrajinski Glavni štab.

Elitna ukrajinska jedinica opkolila Ruse u Kursku?

Elitna ukrajinska  brigada je navodno odsekla i opkolila rusku formaciju, tvrdi Jurij Podoljak, popularni ruski vojni bloger.

U napadu na Malu Loknju, 95. vazdušno-jurišna brigada „zaobišla je naše položaje između ovog sela i Ruske Porečnje, presekla put između njih i tako opkolila jedinice 18. divizije“, tvrdi Podoljak.

Foto:(Planet Labs PBC via AP

Kako navodi Forbs, za tvrdnju da je 95. vazdušno-jurišna brigada u Maloj Loknji postoje dokazi. Naime, ukrajinska bespilotna letelica pratila je u ponedeljak jedno od borbenih vozila brigade, „marder“ nemačke proizvodnje, pa snimila kako puca na ruske položaje u tom selu.

„Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, tehnici i drugim materijalnim resursima“, izvestile su ukrajinske snage.

Ali to ne znači nužno da je deo vojnika ruske 18. divizije opkoljen u Maloj Loknji. Naime, opkoljavanje može da znači katastrofu za okružene jedinice, ali radi se o potezu koji je napadačima relativno teško da izvedu budući da od njih zahteva da se prvo probiju kroz neprijateljske linije, a zatim brzo zatvore krug.

Upravo su zbog toga prava opkoljavanja bila relativno retka u 29-mesečnom ratu Rusije i Ukrajine. Zabeležen je niz primera kad su naizgled opkoljene trupa snage „iskliznule“ iz okruženja pre nego što je neprijatelj uspeo da ih pregazi.

„Dobrodošli u Sumsku oblast“

Ukrajinski vojnici snimljeni su kako na jednoj ploči u ruskoj regiji Kursk menjaju ime u Sumska oblast, prekograničnu ukrajinsku pokrajinu, piše Index.

Otkako je Kijev započeo svoj iznenadni upad u Kursk, oblast koja graniči s ukrajinskom regijom Sumi, ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad 1250 kvadratnih kilometara ruskog teritorija i 92 naselja, rekao je u ponedeljak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Desetine hiljada stanovnika Kurska evakuisani su iz svojih domova. To je takođe prvi put od Drugog svetskog rata da su strane snage zauzele rusku teritoriju.

Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko objavio je na X-u snimak ukrajinskih udara dronovima i raketama iz višecevnih raketnih bacača HIMARS na ruske pontonske mostove u Kurskoj oblasti.

Ruska poslanica: Zbrišite ih sve

U međuvremenu, ruska političarka Natalija Narotčnička, bivša poslanica Državne dume, pozvala je na „tepih bombardovanje“ Kurskog regiona. Narotčnička je ovo rekla gostujući na ruskom državnom kanalu Rusija 1, a snimak je u ponedeljak preneo Telegram kanal ASTRA, prenosi „Jutarnji list“.

„Verujem da posle svega što se desilo u Kurskoj oblasti treba izvršiti takvu odmazdu“, rekla je ona. „One (ukrajinske snage) treba opkoliti i sve uništiti! Samo tepih (bombardovanje), razumete? Nadam se da se spremaju za to“.

Širi se fotografija plamena u predgrađu Moskve

Društvenim mrežama proširila se fotografija iz Podolska, predgrađa Moskve, koja prikazuje plamen izazvan krhotinama drona koji su oborile snage ruske protivvazdušne odbrane.

Ranije je objavljeno da je Ukrajina izvela jedan od najvećih napada bespilotnim letelicama na Moskvu.

Ipak, ruske protivvazdušne snage oborile su najmanje deset dronova, izvestio je gradonačelnik Podolska, grada koji se nalazi 38 kilometara južno od ruske prestonice.

„Sistemi protivvazdušne odbrane nastavljaju da neutralizuju napade neprijateljskih letelica. Neki od dronova su uništeni iznad Podolska. Ovo je jedan od najvećih napada na Moskvu bespilotnim letelicama do sada. Nastavljamo da pratimo situaciju“, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na Telegramu, prenosi N1 Zagreb.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare