Fikret Abdić Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sinoć Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Velike Kladuše i haškog osuđenika za ratne zločine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Abdić, zvani Babo, je uhapšen na osnovu Interpolove crvene poternice koja je raspisana na zahtev hrvatskog Ministarstva pravde, prenosi Klix.ba.

Pripadnici SIPA-e su saopštili Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjaluci. Iz Laburističke stranke su kazali da su Fikreta Abdića uhapsili na njegov 82. rođendan, a snimak privođenja su snimali članovi njegove porodice.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine je prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je preduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog dela zloupotrebe položaja i vlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična dela zloupotrebe položaja i vlasti, te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome sticanja protupravne imovinske koristi.

Fikret Abdić tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram