Fikret Abdić Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Za Fikretom Abdićem, načelnikom Opštine Velika Kladuša raspisana je poternica Interpola na zahtev Zagreba, koji ga tereti za zloupotrebu službenog položaja iz 2000. godine.

Kako saznaje Kliks, Interpol u Zagrebu, na zahtev hrvatskog pravosuđa, traži Fikreta Abdića zbog sumnje da je pre 20 godina, izvršio krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Naime, Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična dela – zloupotreba službenog položaja, te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlašćenja i omogućavanje drugom licu sticanje protivpravne imovinske koristi.

Fikret Abdić tereti se da je 2001. fiktivno pozajmio „Agrokomercu“ 600.000 kuna, a zatim je, pošto mu novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrednu 1,9 miliona kuna.

Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smeo jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Obojica su na početku suđenja izjavili da se ne smatraju krivima.

BONUS VIDEO: Otac zadavio troje dece i pokušao da presudi sebi: Nezapamćen zločin u Zagrebu