Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Potvrđena je optužnica protiv osuđenog ratnog zločinca i načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića za zloupotrebu položaja i ovlašćenja. Kako su saopštili iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, optužnica je podignuta i protiv Sulejmana Silića, Fikreta Pajazetovića, Selima Kajtezovića, Hašima Grahovića, Sanje Silić i Fatme Galijašević takođe zbog navedenog krivičnog dela.

Optuženom Abdiću, kao načelniku Velike Kladuše, stavlja se na teret niz produženih krivičnih dela – zloupotrebe položaja ili ovlašćenja koja se ogledaju u nezakonitom sprovođenju postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše.

Takođe se tereti i za nezakonito unapređenja državnih službenika, pribavljanje imovinske koristi zaposlenima, pa do najtežeg oblika zloupotrebe položaja ili ovlašćenja jer je je koristeći svoj službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio budžet Velike Kladuše za 2019. i 2020. godinu. sa ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih deoničara Agrokomerca i za Opštu kladušku zadrugu nezakonito dodeli novac iz budžeta.

Kada su u pitanju ostali optuženi, njima se stavlja na teret da su, kako su istakli iz Tužilaštva USK, formalno rukovodili biroom SENSA u Velikoj Kladuši koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u toj opštini, a kojim je de facto upravljao uptuženi Sulejman Silić.

Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, i njegovi saradnici uhapšeni su 18 juna u policijskoj akciji kodnog naziva “Mreža”, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i korupciju.

Da podsetimo, županijski sud u Karlovcu osudio je Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Fikret Abdić Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Tada je proglašen krivim zbog uspostavljanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine i zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine je pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dve trećine kazne, deset godina i devet meseci.

U oktobru 2016. Abdić je pobedio na opštinskim izborima i osvojio mandat za načelnika Opštine Velika Kladuša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar