Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su danas načelnika Opštine Velika Kladuša Fikreta Abdića.

Hapšenju je, navodi sarajevski portal Klix, prethodio pretres opštinske zgrade.

Reč je o akciji kodnog naziva „Mreža“, usmerenoj prema više zaposlenih u toj opštini zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Ranije je iz Tužilaštva USK potvrđeno da se radi o sumnji u povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne delatnosti.

Akcija je osim u zgradi opštine, sprovedena i na još nekoliko lokacija u Velikoj Kladuši.

Zgrada opštine je bila u potpunosti blokirana.

Kako Klix.ba saznaje, akcija je usmerena na pojedine Abdićeve saradnike. Takođe, inspektori su jutros pretresli Udruženje „Agrokomerc“ odakle su izuzeli određenu dokumentaciju.

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, aktuelni načelnik Opštine Velika Kladuša u Fedraciji BiH, koji je uhapšen danas zbog sumnje da je zoupotrebio položaj, jedna je od najživopisnijih političara iz vremena jugoslovenske krize I ratnog perioda, bio je već osuđen na zatvorsku kaznu zbog izdavanja menica bez pokrića u aferi „Agrokomerc“ i ratne zločine.

Iz zatvora je izašao 9. marta 2012.

Reč je o čoveku prema kojem, kako tvrde oni koji ga poznaju, niko ne može da bude ravnodušan – ili ga vole ili mrze.

Poznat je po mnogim izjavama, a posebno po onoj samo njemu svojstvenoj: “Ne zagovaram nikakvu opciju, nemam nikakvu ideju I pristajem na sve”.

Fikret Abdić Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Iako je bio osuđen na 15 godina zatvora, iz zatvora je izašao nakon 10 I tada je imao 72 godine.

Kao jedan od 13-toro dece, Abdić je odrastao u siromaštvu, a kao relativno mlad inžinjer postao je direktor Poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši.

Stvaranjem kombinata Agrokomerc i njegovim razvojem Abdić je u relativno kratkom roku izuzetno podigao standard života ljudi u Velikoj Kladuši i okolini.

Mala lokalna firma postala je jugoslovenski prepoznatljiva.

Abdić je, međutim, 1987. godine optužen za „delo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja SFRJ po članu 114. Krivičnog zakona SFRJ“, a kao glavna krivica mu je pripisano izdvanje menica bez pokrica u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

Proces protiv Abdića bio je medijska top-tema u vreme kada se jugoslovenska kriza primicala svom vrhu.

Afera Agrokomerc potresala je celu zemlju I, oni koji su je intenzivno pratili, znaju da ona nije bila samo vezana za privredni kriminal, već je pre svega bila politička.

Abdić je osuđen, ali ostaje činjenica da je za vreme robijanja njegova harizma u BiH, posebno među muslimanima, naročito u Cazinskoj krajini, dodatno ojačala, a popularnost mu je rasla, sve do njegovog izlaska iz zatvora.

Abdić će ostati poznat I po tome što je na jednim izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH dobio više glasova od samog Alije Izetbegovića.

Ipak on se tog mesta navodno dobrovoljno odrekao u korist Alije.

Godinu dana nakon toga započeo je rat, a Abdiću pripisuju I ulogu u ddogađaju iz maja 1992. godine, kada je na sarajevskom aerodromu JNA uhapšsen Alija Izetbegović.

U Sarajevu su široko rasprostranjena i prihvaćena tumačenja da je Abdić već tada igrao ulogu (veliko)srpskog džokera, koji je, nakon što Izetbegović nastrada, trebalo da preuzme I potpiše kapitulaciju.

Činjenica je da je otkazao poslušnost Aliji Izetbegoviću, odnosno legalnoj državnoj vlasti u Sarajevu.

U saradnji sa Vojskom Republike Srpske 1993. to na svoj 54-ti rođendan , 29. septembra, Abdić je proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna, nakon čega je u Sarajevu definitivno proglašen izdajnikom.

Rat u Cazinskoj krajini između Petog korpusa Armije RBiH (korpusovaca) i Narodne odbrane tzv. AP Zapadna Bosna (autonomaša) bio je krvav, a početak kraja Abdića su predstavljali pregovori koji su na doveli do sporazuma između Hrvatske i BiH o stvaranju Federacije BiH (Vašingtonski sporazum iz 1994).

Ipak, vlasti BiH su ga optužile za ratne zločine, a suđeno mu je u Hrvatskoj, pošto je hrvatski državljanin.

Nepravosnažno je osuđen na 20 godina, a na osnovu žalbe mu je izrečena pravosnažna jedinstvena kazna od petnaest godina zatvora.

Na lokalnim izborima izabran je za načelika Velike Kladuše, novembra 2016, kada se prvi put pojavio u Sarajevu, gde je od Centralne izbornee komisije preuzeo potvrdu o mandatu.

Na pitanje kakav će biti kao načelnik, Abdić je tada rekao da je u svakom poslu bio odličan i da će i kao načelnik biti sjajan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram