Foto:Shutterstock

Pripadnici Državne policijske agencije u BiH (SIPA) uhapsili su bivšeg poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Admira Hadžipašića zbog izdavanja falsifikovanih srednjoškolskih i fakultetskih diploma u Cazinu, zapadna Bosna.

Istraga je trajala dve godine

Iz Unsko-sanskog tužilaštva sa sjedištem u Bihaću saopšteno je da dve godine istražuje jedan od najvećih i najsloženijih slučajeva ovog tužilaštva, koji je danas rezultirao hapšenjem Hadžipašića, jednog od čelnika Gimnazije Vita plus Cazin i Međunarodna gimnazija Cazin.

„Poduzete su sve radnje u cilju rasvetljavanja organizovanog kriminala uz izdavanje srednje i fakultetske diplome“, saopcšeno je iz Županijskog tužilaštva Bihać. Navodi se da su potvrđene sumnje da su u ovim obrazovnim ustanovama izdate falsifikovane diplome. Uz Hadžipašića, za zlostavljanje se tereti i Goran Lalović, koji je vodio ove obrazovne ustanove.

„Tokom istrage potvrđene su sumnje u zloupotrebe kod izdavanja diploma“, saopštilo je tužilaštvo.

Admir Hadžipašić je bio izaslanik u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije u mandatu od 2014. do 2018. godine. Osumnjičenima je do sada privremeno oduzeta imovina u vrednosti od oko 800.000 evra. U Bosni i Hercegovini su česti slučajevi zloupotrebe diploma.

Komentari

Svi komentari (0)