Protesti ispred ambasade SAD u Sarajevu Foto: Pixsell/ Armin Durgut

Građani su se jutros okupili prekoputa Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kako bi protestovali zbog situacije u državi koja ugrožava građane i njihova prava.

Pročitajte još:

Okupljeni sa sobom nose transparente koji uglavnom kritikuju američkog izaslanika za procese izbornih reformi u BiH Metju Palmera.

Natpisi koje su odštampali na velikim formatima su „Dok se u jednom entitetu ruši ustavni poredak, Palmer pravi još jedan entitet u FBiH“ i „Palmeru, hvala što nas predaješ Rusima“.

Ono što okupljeni ističu u svojoj borbi su jednaka prava svih građana, a nadaju se da će im američki predsednik Džo Bajden pomoći u tome. Na nekoliko transparenata je napisano na engleskom „Bajdene, poseti Sarajevo, samo tako je moguća promena“.

Zahteve koje su ranije istakli, a danas ih ponovili, prenosimo u celosti:

-Mi, građani Bosne i Hercegovine, verujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsednika Bajdena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak, uključujući i pretnju silom

-Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija da traži da se zaštite ljudska i druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ…)

-Zahtevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ne menjamo parcijalno, već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrednosti koje vekovima imamo kao multikulturalno društvo.

-Pozdravljamo Principe za izmenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH

-Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti menjanje ustavnog poretka silom.

BONUS VIDEO: Dodik i harmonika u predsedništvu BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar