Crna Gora Foto:FoNet/Vlada CGR

Skupština Crne Gore će danas raspravljati o ulasku novih kadrova u vladu, od kojih bi najmanje jedan, ukoliko budu izabrani, imao problem gde da se smesti u sali u kojoj se održavaju sednice. Vlada će imati 26 ili 27 ministarstva, najmanje pet potpredsednika bez ministarskog resora i premijera U PES-u, mnogi nisu zadovoljni predlogom za rekonstrukciju Vlade.

Ako danas budu izabrani novi ministri i potpredsednici Vlade Milojka Spajića, na njenom prvom okupljanju možda neće biti mesta za stolom u sali u kojoj se održavaju sednice, jer članova Vlade može biti najmanje jedan više nego što trenutno tamo ima stolica i kompjutera – 31, a za tim stolom sede još i generalni sekretar i predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo.

Prema informacijama “Vijesti”, u vreme zaključenja ovog broja, rekonstruisana 44. vlada imaće 26 ili 27 ministarstava, pet potpredsednika bez resora i premijera.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Poslanici će danas, shodno odluci sa jučerašnje sednice kolegijuma predsednika Skupštine, nastaviti sednicu parlamenta tačkom koja se odnosi na izbore i imenovanja, u okviru koje će tri sata raspravljati o rekonstrukciji vlade i potom izglasati predložene nove kadrove. Ova odluka je donesena bez saglasnosti opozicije, koja je oštro kritikovala i dosadašnji proces pripreme rekonstrukcije.

Za nove kadrove u vladi biće predloženi funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Bošnjačka stranka bi mogla da u rekonstruisanoj Vladi dobije šest pozicija, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kako je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, rečeno na sednici GO, toj partiji trebalo bi da pripadne pet resora i jedno potpredsedničko mesto u izvršnoj vlasti. Reč je o podijeljenim ministarstvima iz kvote Pokreta Evropa sad i dva novoformirana ministarstva.

Foto: TANJUG/ MEDIA BIRO

Bez formalno-pravnih prepreka da se imenuju ministri, procedura sporna

Sagovornici “Vijesti” ukazali su da ne postoje formalno pravne prepreke za imenovanje novih ministara u Vladi, navodeći da bi izmene i dopune Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave trebalo da uslede nakon rekonstrukcije Vlade.

Međutim, iz opozicije su ocenili da se gazi Ustav i Poslovnik Skupštine, dok su iz Udruženja pravnika saopštili da se predlog za promene u sastavu Vlade mora dostaviti parlamentu najkasnije tri dana pre datuma određenog za održavanje sednice, kao i da bi se čitav postupak mogao naći pred Ustavnim sudom iz “formalnih razloga”,.

Pravnik i bivši generalni sekretar Vlade Boris Marić rekao je za “Vijesti” da sistem državne uprave, odnosno, sastav i organizacija Vlade imaju visok nivo fleksibilnosti jer nema Zakona o Vladi i Zakona o Skupštini. Procedure su, kako je rekao, jednostavne a u dobrom delu se uređuju kroz ne tako bogatu praksu.

“U konkretnom slučaju nakon političkog dogovora parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade, sledi formalna procedura. Premijer predlaže razrešenje jednog broja ministara, izvodi neki vid novog ekspozea u kome najavljuje novu organizaciju Vlade i u odnosu na to predlaže sastav rekonstruisane Vlade”, rekao je Marić.

Pročitajte još:

Iz Udruženja pravnika su saopštili da se predlog za promene u sastavu Vlade mora dostaviti parlamentu najkasnije tri dana pre datuma određenog za održavanje sednice, i to u pisanoj formi, što se primenjuje i na postupak razrešenja funkcionera.

Navodi se da je stoga, saglasno članu 1 Ustava Crne Gore koji definiše da je Crna Gora “zasnovana na vladavini prava”, za očekivati da odredbe iz Poslovnika Skupštine ne budu “devastirane” postupanjima koja obesmišljavaju navedenu odredbu Ustava.

“I time se otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usled povreda formalne prirode”.

Iz Udruženja pravnika navode da činjenica da aktuelna izvršna vlast nije predložila donošenje Zakona o Vladi, potvrđuje stav Udruženja da se, između ostalog, pitanje strukture vlade, brojnosti potpredsednika i ministara, sastava i organizacije ministarstava kao i druga aktuelna pitanja ne žele primereno urediti, već ostaviti u domen “diskrecionog postupanja”.

Foto: gov.me

Opozicija: Većina odlučila da prekrši Ustav i Poslovnik

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je parlamentarna većina odlučila na sednici Kolegijuma predsednika Skupštine da prekrši Ustav i Poslovnik, organizujući raspravu o izboru vlade u okviru tačke izbori i imenovanja sa ograničenjem u trajanju rasprave od tri sata, a da poslanicima još uvijek nije dostavljen prijedlog nove strukture vlade, niti imena kandidata za ministre.

“Predstavnici vlasti kojima su puna usta vladavine prava, planirali su da biraju ministre u ministarstvima koja još uvek ne postoje. Pored toga što od apostolske vlade od 12 ministarstava idemo prema najbrojnijoj vladi u Evropi, to istovremeno znači da nisu ispunjeni procesni uslovi, da takozvana ‘rekonstrukcija Vlade’, može da se obavi u okviru tačke izbori i imenovanja, jer formiranje novih ministarstava podrazumeva promenu strukture vlade, za koju su predvidjene jasno utvrdjene procedure”, saopštio je Nikolić.

On je pojasnio da je poslovnikom Skupštine Crne Gore precizno definisano da predlog promene u sastavu vlade i razrešenja funkcionera moraju biti dostavljeni poslanicima najkasnije tri dana pre dana odredjenog za održavanje sednice, što nije učinjeno.

Miloš Konatar Foto: Newsmax Adria

Šef kluba poslanika GP URA Miloš Konatar kazao je za “Vijesti” da se nastavlja ponižavanje Skupštine od Andrije Mandića, koji u tome ima podršku svih poslanika parlamentarne većine PES, Demokrate i DF:

“I svi imaju odgovornost za ovo gaženje Ustava i Poslovnika Skupštine”.

On je rekao da će “Crna Gora dobiti desničarsku Vladu predvođenu Spajićem i Mandićem, koju žele da sklepaju na brzinu, bez rasprave, verovatno zato što je i njih same sramota od te i takve Vlade”.

“Da Spajić i Mandić nemaju šta da kriju, ne bi sprečavali Andreja Milovića da kaže sve što zna o tome kako Spajić i Mandić vode Crnu Goru u ponor. U svakom slučaju, da su Spajić i Mandić ponosni na svoju Vladu, ne bi se nje stideli i krili sopstvenu sramotu”, kazao je Konatar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar