Foto:EPA/ANGELO CARCONI

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da je zabrinuto zbog odluke Srbije da premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim.

Međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije odbacile su izraelsku aneksiju Jerusalima, podseća se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Kroz različite rezolucije Ujedinjenih nacija je naglašavano da se palestinski konflikt može rešiti stvaranjem nezavisne, suverene države Palestina na osnovu granica iz 1967. godine i istočnim Jerusalimom kao svojom prestonicom, podseća se u saopštenju.

Zbog toga, relokacija bilo koje ambasade bilo koje zemlje u Jerusalim bilo bi jasno kršenje međunarodnog prava, ističe Ministarstvo inostranih poslova Turske.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Pročitajte još:

Pozivamo sve države da poštuju rezolucije Ujedinjenih nacija o ovom pitanju, da poštuju istorijski i pravni status Jerusalima i da se uzdrže od bilo kakvih akata koji bi dodatno onemogućili rešavanje izraelsko-palestinskog konfikta, smatra diplomatije Turske.

Takođe, ambasada Turske u Prištini, izrazila je danas razočaranje odlukom prištinskih vlasti o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pozivajući se na izjave kosovskih lidera o tome, a posle saglasnosti o međusobnom priznanju Kosova i Izraela, što se navodi u sporazumu o ekonomskoj normalizaciji postignutom izmedju Kosova i Srbije u Beloj kući, Ambasada Turske je navela da je otvaranje ambasade u Jerusalimu u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

„Turska je jedna od prvih država koja je priznala Kosovo i osigurala veliku podršku u naporima međunarodnog priznanja od samog početka“, dodaje se u saopštenju.

Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Ne smatramo pravednim da se taj proces gradi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pogotovo nad patnjama palestinskog naroda, čije su teritorije pod okupacijom“, ukazuje Ambasada.

Turska je pozvala Kosovo da se pridržava rezolucija UN da se „palestinski konflikt može rešiti samo putem stvaranja nezavisne države Palestine u granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“.

Ambasada je pozvala Kosovo i da se „uzdrži od delovanja koja mogu sa oštete istorijski i zakonski status Jerusalima i koje će sprečiti Kosovo da ga priznaju druge države u budućnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare