Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjasnio se da nije kriv po krivičnim optužbama koje navode da je nezakonito držao poverljive dosijee nakon što je napustio Belu kuću. On se suočava sa 37 optužbi, uključujući ometanje napora vlade da vrati dokumente.

Tužioci su se zalagali za brzo suđenje sada kada se Tramp pojavio na sudu. Ali pravni stručnjaci kažu da bi on mogao pokušati da odloži suđenje koliko god je to moguće.

„On ima svaki podsticaj da odugovlači“, rekao je Karl Tobijas, profesor prava na Univerzitetu Ričmond u Virdžiniji, napominjući da Tramp vodi kampanju da dobije republikansku predsedničku nominaciju i da se vrati u Belu kuću 2024. godine.

Optužba protiv Trampa u utorak u Majamiju bila je standardna i proceduralna. Zabeležen je, uzeti su mu otisci i uzet DNK pre nego što se izjasnio da nije kriv, prenosi BBC.

Dozvoljeno mu je da napusti sud bez uslova za putovanje uz kauciju, pošto ga štiti Tajna služba i ne smatra se rizikom od bekstva.

Sledeći korak je dobijanje bezbednosne dozvole za advokate Trampa, jer se u predmetu radi o visoko poverljivim dokumentima.

„Za to je potrebno vreme“, rekao je Kevin Mekmunigal, bivši federalni tužilac i profesor prava na Univerzitetu Kejs Vestern Rezerv u Ohaju.

Pre nego što se to dogodi, Tramp će morati da sredi svoj pravni tim na Floridi. Dvojica njegovih advokata, Džejms Trasti i Džon Rouli, podneli su ostavke u petak, dan nakon što je optužen.

Bivšeg predsednika je tokom suđenja u utorak predstavljao Tod Blanš, ali stručnjaci kažu da će verovatno pokušati da uključi i druge advokate koji rade u državi. U međuvremenu, sud će krenuti sa odabirom članova porote koji će voditi slučaj.

Donald Tramp Foto:REUTERS/Andrew Kelly

Profesor Mekmunigal je rekao da su federalna suđenja često brza, a optuženima se u većini slučajeva sudi u roku od 90 dana od njihovog izvođenja. Međutim, slučaj Trampa može biti izuzetak jer se radi o predmetu visokog profila koji zahteva bezbednosne dozvole.

Pravni stručnjaci smatraju da je ova optužnica protiv bivšeg predsednika „neverovatno jaka“ i da bi svaki pokušaj da se suđenje odbaci najverovatnije propao.

„To ne znači da on i njegovi advokati neće ovo odlagati koliko god mogu“, rekao je profesor Tobijas.

Evo tri načina na koja bi mogli pokušati da izbace slučaj.

1. Tvrditi da nije bilo zločina

Tramp je više puta tvrdio da je imao pravo da uzme dokumente iz Bele kuće prema Zakonu o predsedničkoj evidenciji i da je sa njih skinuo oznaku tajnosti pre nego što je napustio funkciju.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Bryan Woolston

Njegovi advokati bi mogli pokušati da iznesu ovaj argument pred sudovima, iako je profesor Tobijas rekao da je malo verovatno da će oni dobiti povoljnu presudu.

„Ne verujem da je imao pravo da ih drži nakon što više nije bio predsednik“, rekao je profesor Tobijas. „Zakon o evidenciji je vrlo jasan i mislim da nema mnogo pitanja o tome“, dodao je.

2. Tvrditi da je nepravedno optužen

Njegovi advokati takođe mogu tvrditi da je Tramp bio žrtva „selektivnog gonjenja“ – da je bio nepravedno meta i da drugi političari, naime Hilari Klinton, Majk Pens i predsednik Džo Bajden, nikada nisu optuženi za rukovanje poverljivim dokumentima.

Međutim, profesor Tobijas je rekao da se slučaj bivšeg predsednika razlikuje na više načina. Kao prvo, drugi političari su bili „više nego voljni“ da vrate sve dokumente koje su imali, dok dokazi u optužnici pokazuju da je Tramp pružao otpor.

Donalad Tramp Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

„Optužnica je puna veoma neodgovornih stvari koje je gospodin Tramp navodno uradio“, rekao je on, dodajući da argument selektivnog tužilaštva neće ići daleko pred sudovima.

3. Pokušaće da odbacite ključne dokaze

Drugi način na koji bi Tramp i njegov pravni tim mogli da pokušaju da odlože suđenje je tražeći da se odbace dokaze koji su predočeni velikoj poroti – konkretno svedočenje Trampovog advokata M Evana Korkorana – pod privilegijom advokata i klijenta.

PROČITAJTE JOŠ:

„To bi moglo biti pretpretresno pitanje koje bi izazvalo neka odlaganja“, rekao je profesor Mekmunigal.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Ali on je dodao da je sudija koji nadgleda slučaj u Vašingtonu već presudio da bi dokazi mogli da budu uključeni u optužnicu pod izuzetkom krivičnih dela. Izuzetak se odnosi na razgovore između advokata i klijenta u kojima klijent pokušava da dobije pravni savet o tome kako da počini prevaru ili krivično delo.

Stručnjaci kažu da, iako je malo verovatno da bi bilo koji od ovih argumenata u potpunosti odbacio slučaj, oni bi sigurno mogli da odlože suđenje, jer bi sud morao da odmeri svako pitanje koje su pokrenuli Trampovi advokati.

BONUS VIDEO: Tramp je prvi američki predsednik koji se našao pred krivičnim sudom, ali jedan je i osuđen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar