Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Od podizanja savezne optužnice protiv Donalda Trampa, bivši američki predsednik danas će se prvi put pojaviti u javnosti da bi se obratio svojim republikanskim pristalicama u državama Džordžija i Severna Karolina.

Očekuje se da će Tramp, koji je i dalje glavni kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine, uprkos sve većim pravnim problemima, iskoristiti govore na ova dva skupa da ospori optužbe i osnaži svoje tvrdnje da je žrtva politički motivisanog „lova na veštice“ koje sprovodi Ministarstvo pravde u administraciji predsednika Džozefa Bajdena, prenosi AP.

Optužnica koja je otpečaćena u petak tereti ga za 37 krivičnih dela u vezi sa gomilanjem poverljivih dokumenata na imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Optužnica uključuje navode da je Tramp, između ostalog, čuvao dokumente u plesnoj dvorani i kupatilu svoje vile.

PROČITAJTE JOŠ:

Za najteža krivična dela iz optužnice predviđene su potencijalne zatvorske kazne do 20 godina, ali počiniocima se retko kada izrekne maksimalna kazna s obzirom da odluku na kraju postupka donosi sudija.

Tramp može da očekuje dobrodošlicu svojih pristalica koje ga smatraju herojem, ali i jačanje svoje pozicije vodećeg predsedničkog kandidata republikanaca.

„Tramp je borac, a ljudi koji prisustvuju ovim konvencijama vole borce“, izjavio je Džek Kingston, bivši kongresmen iz Džordžije koji je podržavao Trampove predsedničke kampanje 2016. i 2020. godine.

BONUS VIDEO: Tramp je prvi američki predsednik koji se našao pred krivičnim sudom, ali jedan je i osuđen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar