Ramzan Kadirov Foto: Yelena Afonina / TASS / Not supplied / WillWest News / east2west news / WillWest News / Profimedia

Nijedna ruska jedinica u Ukrajini nema toliko videooperatera i objava na društvenim mrežama kao tzv. kadirovci, čečenski "dobrovoljci" i plaćenici, koji su zbog toga dobili naziv "Tiktok vojnici", piše na Insajderu ruski analitičar Džambolat Šalinski.

Društvene mreže pune su „herojskih“ podviga Kadirovljevih plaćenika, iako se tvrdi da oni ili služe kao topovsko meso ili su, ipak, uglavnom pozadinci ili drugi, treći ešalon ruske vojske. Uprkos tome, već su se iskazali u zločinima koje su počinili nakon ulaska na okupirana područja.

No, nisu uvek oprezni, pa se u javnosti pojave i snimke zločina koje su počinili na ulicama kijevskog predgrađa Buče ili mučenja ukrajinskog zarobljenika od strane pripadnika jedinice Ahmat (dobila je ime po ocu Putinovog vladara Čečenije Ramzana Kadirova) Očura Suge Monguša. U Ukrajini ratuje i Ruslan Gerejemav, jedan od učesnika ubistva ruskog liberalnog antiputinovskog političara Borisa Njemcova doslovno pod zidinama Kremlja.

Ramzan Kadirov Foto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Snimke „pobedničkih pohoda“ kadirovaca uredno se svakodnevno pojavljuju na raznim društvenim mrežama, često loše režirane, navodi portal, od toga kako pucaju po praznim zgradama, pretrčavaju po ruševinama ili, kako iz njih izvlače civile koje je svojim delovanjem u podrume i poterala ruska vojska. Kadirovljevi plaćenici sposobni su, kažu, samo za terorisanje mirnih stanovnika na okupiranim područjima, a i pripadnici vojske paradržavnih tvorevina Donjeck i Lugansk izražavali su nezadovoljstvo „ratnim uspesima“ kadirovaca koji se, prema njihovu mišljenju, „kite tuđim perjem“ zbog dobre „Tiktok produkcije“, prenosi Jutarnji list.

Od početka rata Kadirov je u Ukrajinu poslao više od 2500 „dobrovoljaca“, odnosno plaćenika, ali i svojih oponenata koji su tamo nasilno poslati. Među njima je, kako navodi oporbeni čečenski bloger Hasan Halitov, imam Muhamed Hijtanajev kojeg su nedugo nakon dolaska u Ukrajinu zarobile ukrajinske snage.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Insajder napominje kako među kadirovcima uočljivo nema njegovih rođaka. Jedna od spornih stvari svakako je i to što ruska propaganda nastoji dokazati da je „rat u Ukrajini ispravan i sa islamske tačke gledišta“. Čečenski muftija Salah Mežijev govori da je rat u Ukrajini zapravo džihad, da je ratovanje u Ukrajini „sveta obaveza muslimana“ i da pogibijom u Ukrajini – idu u raj.

Foto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Prema izvorima Insajdera kadirovci su prilično izdašno nagrađeni za ratovanje u Ukrajini – dobijaju oko deset hiljada evra, ali tim novcem moraju platiti i deo opreme jer dobiju samo najosnovnije stvari. Pola iznosa dobiju odmah, a ostatak kada dođu u Ukrajinu. Obećani su im i bogati bonusi koji se, kako kažu sagovornici portala, ne isplaćuju. Uprkos tome, Šalinski navodi da je u vojnim jedinica vrlo prisutno dezerterstvo.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Među kadirovce se ubrajaju tzv. naftni puk, odnosno pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenije, specijalnih snaga Čečenije (OMON) kao i bataljuna Sever i jug. Pripadnici bataljona Sever učestvovali su u likvidaciji Borisa Njemcova.

Ramzan Kadirov Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar