Poletanje NASA-inog svemirskog teleskopa Džejms Veb, dizajniranog da zaviri dalje nego ikada pre u svemir, odloženo je najranije do Božića, zbog lošeg vremena na mestu lansiranja na severoistočnoj obali Južne Amerike, saopštila je svemirska agencija u utorak.

PROČITAJTE JOŠ:

Kašnjenje vremena od 24 sata u evropskoj svemirskoj luci usledilo u Francuskoj Gvajani usledilo je nakon dvodnevnog odlaganja od ranije ciljanog perioda lansiranja 22.  decembra uzrokovanog poteškoćama u elektronskoj komunikaciji između rakete nosača i njenog tereta, navodi NASA, prenosi Rojters.

Inskapsulacija moćnog infracrvenog teleskopa unutar tovarnog prostora rakete Ariane 5, izvršena je 17. decembra. Raketa je spreman za lansiranje u subotu.

Svemirski teleskop Dzejms Veb James Webb
Svemirski teleskop Foto:EPA-EFE/ESA/MANUEL PEDOUSSAUT

Ako sve bude po planu, instrument vredan 9 milijardi dolara biće pušten iz rakete nakon 26 minuta vožnje u svemir. Vebe teleskopu će tada biti potrebno mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti udaljenoj otprilike milion milja od Zemlje – oko četiri puta veće udaljenosti od Meseca.

Poređenja radi, Vebov prethodnik pre 30 godina, svemirski teleskop Habl, kruži oko same Zemlje sa udaljenosti od 340.000 milja. Nazvan po NASA-inom šefu tokom većeg dela 1960-tih, Veb je oko 100 puta oseljiviji od Habla i očekuje se da će revolucionisati atromonosmko razumevanje univerzuma i našeg mesta u njemu.

Veb će uglavnom posmatrati kosmos u infracrvenom spektru omogućavajući mu da gleda kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvezde, dok je Habl prvenstveno radio na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

Svemirski teleskop Dzejms Veb James Webb
Svemirski teleskop Foto:Tanjug/M.Pedoussaut/ESA via AP

Osnovno ogledalo novog teleskopa – koji se sastoji od 18 heksagonalnih segmenata pozlaćenog metala berilijuma – takođe ima mnogo veću površinu za prikupljanje svetlosti, što mu omogućava da posmatra objekte na većim udaljenostima, dakle dalje od Habla.

Astronomi kažu da će taj napredak dati uvid u kosmos koji nikada ranije nije viđen – koji datira samo 100 miliona godina nakon Velikog praska, teorijske tačke zapaljenja koja je pokrenula širenje vidljivog univerzuma pre 13,8 mililjardi godina.

BONUS VIDEO: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar