Foto: Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA via AP

NASA svemirska letelica zvanično je "dotakla" Sunce, uranjajući kroz neistražnu solarnu atmosferu poznatu kao korona, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Naučnici su ovu vest objavili u utorak tokom sastanka Američke geofizičke unije.

Solarna sonda Parker je zapravo proletela kroz koronu u aprilu tokom osmog približavanja svemirske letelice Suncu. Naučnici su rekli da je bilo potrebno nekoliko meseci da se podaci vrati, a zatim još nekoliko meseci za potvrdu.

Nour Raouafi, naučnik na projektu sa Univerziteta Džon Hopkins, opisao je vest kao „fascinantno uzbudljivu“.

Pošto suncu nedostaje čvrsta površina, korona je tamo gde je akcija, istraživanje ovog magnetno intenzivnog regiona izbliza može pomoći naučnicima da bolje razumeju sunčeve izlive koji mogu da utiču na život ovde na Zemlji, prenosi Gardijan.

Lansiran 2018. godine, Parker je bio 13 miliona kilometara od centra Sunca kada je prvi put prešao nazubljenu, neravnu granicu između solarne atmosfere i izlaznog solarnog vetra. Prema naučnicima, svemirska letelica je uronila u koronu i izašla iz nje najmanje tri puta, pri čemu je svaki potez bio gladak.

„Prvi, a sada dramatični put kada smo bili ispod oko nekih pet sati… Sada biste mislili da pet sati ne zvuči mnogo“, rekao je novinarima Džastin Kasper sa Univerzitata u Mičigenu.

Ali primetio je da se Parker kretao tako brzo da je za to vreme prešao ogromnu razdaljinu, krećući se brzinom više od 100 kilometara u sekundi.

Raouafi je rekao da je korona bila prašnjavija nego što se očekivalo.

Budući koronalni izleti će pomoći naučnicima da bolje razumeju poreklo solarnog vetra, rekli su, i kako se zagreva i ubrzava svemir.

Preliminarni podaci sugerišu da je Parker takođe uronio u koronu tokom svog devetog zatvaranja u avgustu, ali naučnici su rekli da je potrebno više analiza. Prošlog meseca je napravio svoje 10. zatvaranje.

Parker će nastaviti da se približava Suncu i da roni dublje u koronu do svoje finalne orbite 2025. godine. Najnovije nalaze je objavilo i Američko fizičko društvo.

BONUS VIDEO: Bezos predstavio „Blue Reef“, budućnost svemirskog turizma

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar