Foto: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Raketa svemirske kompanije milijardera Džefa Bezosa „Blu Oridžin“ poleteće danas iz američke države Teksas ka svemiru sa šest putnika, među kojima će biti i ćerka prvog Amerikanca koji je poleteo u svemir Alena Šeparda.

To će biti treći let sa putnicima svemirske kompanije Bezosa, a njen vlasnik je bio sam u prvom svemirskom letu u julu.

Prvi put će raketa nazvana „Nju Šepard“ (New Shepard), po američkom svemirskom pioniru Šepardu, biti potpuno popunjena.

PROČITAJTE JOŠ:

Na prethodnim letovima bilo je manje putnika.

Pored ćerke astronauta Lore Šepard Čerčli (Laura Shephard Churchley) putnici će biti američki televizijski voditelj i bivši profesionalni igrač američkog fudbala Majkl Strehan (Michael Strahan) i još četiri osobe koje su platile putovanje. Cena karte nije poznata.

Oni će ostati vrlo kratko u svemiru, letovi Blu Oridžina traju ukupno oko 11 minuta od trenutka lansiranja do sletanja.

Raketa poleti vertikalno i na visini od oko 75 kilometara kapsula se odvoji i nastavi putanju dok ne stigne na visinu iznad 100 kilometara što se, prema međunarodnim konvencijama, smatra početkom svemira.

Putnici mogu da se odvežu od sedišta, plutaju nekoliko trenutaka u bestežinskom prostoru i gledaju Zemlju kroz velike prozore. Kapsula zatim kreće nazad ka Zemlji u slobodnom padu, pre nego što je pred sletanje uspore padobrani i retrorakete.

Alan Šepard je 5. maja 1961. bio u svemirskom letu koji je trajao 15 minuta, 23 dana posle istorijskog leta Rusa Jurija Gagarina, koji je bio prvi čovek u svemiru. Alan Šepard je takođe peti od 12 ljudi koji su do danas bili na Mesecu. Umro je 1998.

Sektor komercijalnih svemirsih letova nedavno je pokrenut, i Blu Oridžin je u konkurenciji sa Virdžin Galaktikom britanskog milijardera Ričarda Brensona.

Bonus video: Bezos predstavio „Blue Reef“, budućnost svemirskog turizma

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar