Izrael vojska Foto:Tanjug/AP Photo/Victor R. Caivano

Upad izraelskih snaga u južni Liban, koji je započet u ponedeljak uveče, predvodi 98. divizija, jedna od najelitnijih jedinica Izraelskih odbrambenih snaga.

Kopnene trupe Izraela ušle su u utorak u Liban prvi put od rata 2006, a “ograničenu” operaciju nazvanu Severne strele predvodi elitna 98. divizija. Kako bi se obezbedila efikasnost operacija, 98. divizija, koja je odgovorna za brojne misije u regionu, sastoji se od padobranaca, elite izraelske mornarice, brigade komandosa Šajetet 13, kao i 7. oklopne brigade.

Ova divizija, predvođena brigadnim generalom Gajem Levim, ima bogato iskustvo u sprovođenju operacija protiv terorističkih organizacija poput Hamasa, a njene jedinice su ranije uspešno neutralizovale vođe Hamasa i vraćale taoce iz Gaze između decembra 2023. i marta 2024. godine. Prema rečima portparola IDF-a, divizija je prethodnih nedelja bila obučavana za ovu operaciju, a nakon višemesečnih manevara u Pojasu Gaze, vojnici su stekli dragoceno operativno iskustvo koje će sada primeniti u Libanu. 

PROČITAJTE JOŠ:

„Nakon prilagođavanja za borbu u Libanu, divizija je sada angažovana u manevrima u severnom sektoru,“ saopštila je izraelska vojska. IDF 98. divizija, poznata i kao Vatrena ili Padobranska formacija, predstavlja jednu od najvažnijih i najraznovrsnijih borbenih snaga Izraela.

Njena ključna uloga bila je vidljiva u brojnim sukobima, uključujući nedavne operacije u Gazi, a sada je na čelu operacija u Libanu. Divizija je poznata po svojoj sposobnosti brzog raspoređivanja trupa i sprovođenja operacija koje zahtevaju odlučne i snažne akcije. Njena glavna misija je ofanzivno delovanje uz korišćenje snažne vatrene moći i specijalizovanih veština za suprotstavljanje najopasnijim neprijateljskim snagama. Prvobitno formirana radi zaštite granica Izraela od pretnji iz pravca Libana i Sirije, 98. divizija ima bogato iskustvo u borbama na teškim terenima, uključujući planinske predele. Njene jedinice su učestvovale u Prvom libanskom ratu 1980-ih, kao i u Libanskom ratu 2006. godine.

Foto:AP Photo/Baz Ratner

Brigada komandosa IDF-a

Ova 98. divizija obuhvata različite jedinice, uključujući pešadijske, oklopne i artiljerijske snage, dok najvažniji deo čine Padobranska brigada i Brigada komandosa. Formirana 2015. godine, Brigada komandosa, poznata kao 89. brigada Oz, značajno je ojačala specijalne operativne sposobnosti divizije, uključujući jedinice kao što su Maglan, Duvdevan i Egoz.Jedinica Egoz specijalizovana je za borbu protiv terorizma i gerilsko ratovanje, dok je jedinica Maglan fokusirana na izviđanje i specijalne operacije iza neprijateljskih linija. Duvdevan jedinica je poznata po tajnim operacijama i sposobnosti infiltracije u civilna područja, što im omogućava precizne napade na neprijateljske ciljeve.

Divizija u bici kod Kan Junisa

Nakon početka rata u Gazi u oktobru 2023. godine, 98. divizija je proširila svoje operacije na južni deo Izraela, vodeći ključne akcije IDF-a usmerene na uništavanje Hamasovih centara, eliminaciju visokih meta i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Izraelska vojska nastavlja kopnenu ofanzivu u Gazi Foto: AP Photo/Leo Correa

Nakon prvih IDF napada na sever Gaze, 98. divizija je poslana u Kan Junis, gde je započela operacije s ciljem neutralizacije Hamasovih vojnih centara. Divizija je koristila borbene taktike poput čišćenja zgrada i uništavanja mina, pokazujući visoku obučenost u urbanom ratovanju.

U okviru ovih operacija, 98. divizija je sarađivala s drugim elitnim jedinicama na uništavanju Hamasove mreže tunela. U ovim akcijama korišćena je napredna tehnologija i taktika za otkrivanje i neutralizaciju podzemnih prolaza, dodatno osnažujući operativne kapacitete divizije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare