Koordinatorno telo HUP-ovih trgovaca izvestilo je kako je u nešto više od nedelju dana broj bolnica, kojima je zbog dugovanja uveden režim uslovne isporuke lekova i medicinskih proizvoda skočio sa 15 na 22.

Pročitajte još:

Početkom marta dug bolnica prema njima iznosio je šest milijardi kuna, a od tada svakodnevno raste i sada je porastao za još 20 miliona. Uprkos ponovljenim upozorenjima u poslednja dva meseca i najavama vladinih zvaničnika o nastavku pregovora, još uvek nema odgovora ili rešenja, a samim tim ni značajnih uplata.

„Reč je o povećanju od 30 odsto, pri čemu se na listu gotovo svakog dana dodaje po nova bolnica, koja takođe ne reguliše svoje obaveze redovno“, rekla je predsednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

„Nastavi li se ovakvom dinamikom, pod uslovni režim isporuke mogla bi u kratkom razdoblju upasti većina bolnica, koje svoja plaćanja ne obavljaju u zakonskom roku od 60 dana“, upozorila je Percač.

„Bićemo prinuđeni da pooštrimo uslove“

Pročitajte i:

Deo bolnica je u poslednja dva meseca prestao sa bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 odsto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO-a prema lekarima prešao 150 dana.

„Situacija nikad nije bila gora. Bolnice su prestale s plaćanjem, Hrvastki zavod za zdravstveno osiguranje je prestao sa plaćanjem, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju sa isporukom veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova. Sustav nije održiv, veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lekova i medicinskih proizvoda“, utvrdila je Percač.

Istovremeno, veledrogerije redovno plaćaju sve poreze i doprinose, jer bi ih u suprotnom država, koja im duguje više od šest milijardi kuna, zatvorila. Uzme li se u obzir da državni proračun za ovu godinu iznosi 147.3 milijardi kuna, dug veledrogerijama u ovom trenutku čini čak 4 odsto proračuna.

Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sistemu odlazi na lekove, pa je pravo pitanje na šta i kako se potroše preostale četiri kune. Lekovi uopšte nisu najveći teret za zdravstveni sistem, već je problem negde drugde.

HUP-ova koordinacija trgovaca nastavlja sa redovnim ažuriranjem duga kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa iznosom dugovanja bolnica i apoteka, za isporučene lekove.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar