Foto: EPA-EFE/Erin Schaff / POOL

Sudije u Detroitu i Atlanti su odbacili tužbe pristalica odlazećeg predsednika za poništenje rezultata izbora u SAD-u. Džordžija je potvrdila izborne rezultate na svojoj teritoriji, nakon ručnog prebrojavanja glasova. U utorak ističe rok za pravnu obradu izbora, nakon čega američki Kongres smatra da su izborni rezultati po saveznim državama konačni.

Još dvoje američkih sudija, u Detroitu i Atlanti, odbacili su tužbe pristalica Donalda Trumpa kojima su hteli da ponište rezultate predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodnih neregularnosti.

Obe tužbe je 25. novembra podnela Sidni Paul, bivša pravna zastupnica Trampove kampanje, u ime republikanskih glasača, javljaju agencije.

Odlazeći američki predsednik i njegovi saveznici izgubili su niz slučajeva kojima su hteli da preokrenu službene rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra.

Okružna sutkinja Linda Parker u Detroitu (Mičigen) kao i sudija Timoti Baten u Atlanti (Džordžija) presudili su da podnosioci tužbe nisu dali dovoljno dokaza i da su one podignute prekasno.

„Narod je odlučio“, napisala je Parker, referirajući se na rezultate izbora.

 

Ručno prebrojavanje glasova

 

Demokratski kandidat i novoizabrani predsednik Džo Bajden je u Mičigenu pobedio sa 154.000 glasova, a u Džordžiji za približno 12.000 glasova, pa je dobio 16 elektorskih glasova izbornog kolegijuma u svakoj državi.

Obe savezne države imaju oko 10 miliona stanovnika, a Trampu za drugi mandat ne bi bilo dovoljno ni kad bi ipak bio proglašen pobednikom u njima.

Bajden ukupno ima 306 elektora, u odnosu na Trampovih 232, a izborni kolegijum će pobednika službeno proglasiti 14. decembra.

Džordžija je u međuvremenu potvrdila izborne rezultate na svojoj teritoriji, nakon ručnog prebrojavanja glasova koje je zatražila Trampova kampanja.

U utorak ističe rok za pravnu obradu izbora, nakon čega američki Kongres smatra da su izborni rezultati po saveznim državama konačni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)