Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Predsednik Donald Tramp u subotu je pozvao guvernera Džordžije Brajana Kempa, da odmah sazove posebno zasedanje državnog parlamenta i ubedi zakonodavce da ponište pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena u državi, javlja CNN.

Tramp je vršio pritisak na Kempa da sazove posebnu sednicu i ubedi državne zakonodavce da sami odaberu svoje elektore koji bi ga podržali, preneo je CNN.

Povezane vesti:

Takođe je zatražio od republičkog guvernera da naredi proveru potpisa glasačkih listića u odsustvu.

Aktuelni predsednik SAD oglasio se na Tviteru, odgovarajući na Kempov post gde je rekao da je nekoliko puta javno pozivao na reviziju glasačkih listića u državi.

„Ali nikada niste dobili verifikaciju potpisa! Vaš narod odbija da učini to što vi tražite od njega. Šta krijete? Najmanje što možete da učinite jeste da odmah sazovete specijalno zasedanje državnog parlamenta. To možete da učinite lako i odmah“, poručio je Tramp guverneru Džordžije.

Ranije je „Vašington post“ izvestio da je guverner Džordžije Brajan Kemp odbio Trampov zahtev da se organizuje posebna sednica zakonodavnog tela kako bi se poništila pobeda Bajdena u državi.

Kemp je, kako se navodi, objasnio da nije imao ovlašćenje da naredi takvu proveru.

Inače, Tramp je ovaj tvit poslao neposredno pre nego što je otputovao u Džordžiju da pomogne u kampanji dvoje republikanskih senatora iz te države da zadrže svoja mesta u Senatu na izborima u januaru.

Prema preliminarnim rezultatima, Tramp je izgubio Džordžiju i njenih 16 elektora od Džoa Bajdena. Međutim, Tramp i dalje odbija da prizna poraz na američkim izborima, a njegov pravni tim podneo je brojne tužbe u nekoliko država.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram