Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia, Facebook

Ogromno groblje u Karamanmarašu utrostručeno je nakon zemljotresa. Ovo mesto biće poslednje počivalište za žrtve potresa u Turskoj, uključujući i 15-godišnju devojčicu Imrak čiji je otac fotografisan kako je drži za ruku dok ona leži mrtva u ruševinama.

Mesut Hancer (49) dirnuo je srca ljudi širom sveta kada je uslikan kako nežno drži za ruku svoju ćerku Irmak dok ona leži zgnječena u ruševinama stana njegove majke.

Mejl onlajn otkriva da je Mesut izgubio još šest članova porodice, uključujući majku i nećake u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio Tursku i Siriju pre devet dana. Rekao je da je pokušao da oslobodi ćerku golim rukama, ali da je na kraju morao da je ostavi u ruševinama.

Pre zemljotresa, groblje koje je otvoreno pre samo dve godine imalo je oko 1.500 grobova, svaki sa nadgrobnim spomenicima poređanim u urednim redovima duž staza.

Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Ali ogroman broj žrtava zemljotresa doveo je do toga da su hiljade novih parcela iskopane kako bi se osiguralo da mrtvi mogu biti sahranjeni što je pre moguće u skladu sa islamskom tradicijom.

Svi novi grobovi, uključujući i Irmak, nalaze se ispod sveže okrenutih humki crvene zemlje, a svaki je obeležen jednostavno drvenim stubom, sa brojem, a ponekad i imenom umrle osobe.

Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Njen otac još uvek nosi svoju narandžastu jaknu koju je nosio dok je držao ćerku za ruku na fotografiji koja je obišla svet. Poslednjih dana je u više navrata posećivao njen grob dok je prisustvovao sahrani ostalih članova svoje porodice.

PROČITAJTE JOŠ:

Opisujući njenu tragičnu smrt, ispričao je kako su Irmak i još šest rođaka poginuli dok su svi boravili u kući njegove majke u Karamanmarašu, koji je bio u epicentru zemljotresa u ponedeljak prošle nedelje.

Mesut je rekao da je bio u pekari u kojoj je radio nešto posle 4 sata ujutro kada je osetio da se zemlja zatresla.

„Radio sam u pekari kada je zemlja zadrhtala. Zvao sam svoju ženu. Rekla je da su ona, moje dve ćerke i moj sin bezbedni“.

Ali njegova najmlađa ćerka je prespavala u kući svoje bake jer je želela da bude sa svojim rođacima koji su takođe tamo boravili.

Mesut je očajnički pozvao svoju majku, ali nije dobio odgovor i otrčao u njenu kuću, govoreći: „Molio sam Boga: ‘Molim te, neka nam kuća bude cela…“.

Kada je stigao, otkrio je da se blok od deset spratova srušio, ubivši Irmak i njegovu majku zajedno sa ostalim rođacima.

„Pokušao sam da iskopam svoju princezu golim rukama. Ali na kraju sam morao da je ostavim u ruševinama“.

U drugom intervjuu za tursku televiziju TV100 ispričao je kako nije želeo da je napusti i držao se za njenu ruku koja je bila jedini vidljivi deo njenog tela među ruševinama.

Mesut je rekao da tuguje za svom rodbinom, ali je dodao: „Gubitak moje ćerke mi slama srce… Živ sam, ali se osećam kao mrtav iznutra… Ona je bila moja ćerka i moje sve, a ja sam je izgubio“.

BONUS VIDEO: Devojčica izvučena iz ruševina u Karanmarašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar