Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kako saznaje Klix.ba Nemačka je vrlo konkretna u politici suzbijanja podrivanja institucija Bosne i Hercegovine u režiji Milorada Dodika. Zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, Ustava i urušavanja institucija BiH od vlasti u Republici Srpskoj, Nemačka je u tom bh. entitetu obustavila četiri projekta u vrednosti od 105 miliona evra.

Sarajevski portal Kliks (Klix.ba) objavio je da je nedavno BiH dobila službeno obaveštenje iz Nemačke da ta država sa velikom zabrinutošću prati političku situaciju u BiH, naglašavajući da je „vidljiv pokušaj secesije RS i njenog rukovodstva“.

Nemačka je, dodaje se, navela da su potezi Narodne skupštine RS, koje povlači od kraja 2021. godine, neprihvatljivi, zato što imaju za cilj slabljenje države, što je ocenjeno kao „velika opasnost“.

U tekstu se dalje navodi da će zbog toga Nemačka, kao vid sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i rukovodstvu RS, obustaviti četiri infrastrukturna projekta u tom bh. entitetu, u vrednosti od 105 miliona evra, sve dok se „neustavne odluke Narodne skupštine RS ne povuku i ne bude okončana blokada rada državnih institucija“.

Radi se o projektima Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Prikupljanja otpadne vode Gradiška.

U noti, koja je dostavljena BiH, Vlada Nemačke je istakla da čvrsto stoji na strani BiH i da će se odlučno suprostaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji države putem separatističkih težnji.

Prethodnih dana Velika Britanija je uvela sankcije Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović zbog, kako su obrazložili, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Dan kasnije Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je doneo odluku kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS, koji je ranije donela Narodna skupština.

***

BONUS VIDEO: Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram